РИОСВ - Пловдив спаси екземпляр от защитения вид скален орел

15 Фев 2023 13:06

 

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив спаси екземпляр от вида „скален орел“ (Aquila chrysaetos). Птицата е транспортирана до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение, където специалистите от СНЦ „Зелени Балкани“ вече са поели грижите за нея. Предполага се, че орелът е претърпял инцидент, свързан с токов удар при кацане на електропровод. След възстановяването му, той ще бъде пуснат на свобода в района, където е намерен.
Спасителната акция бе предприета след получен сигнал на „зеления телефон“ на РИОСВ от гражданин. Той е намерил бедстващата птица в безпомощно състояние край пътя Пловдив – Смолян в района на с. Бачково, а екоекспертите реагираха незабавно.
Скалният орел е една от най-редките птици в България и по света. Той е сред най-едрите грабливи птици, срещащи се по нашите земи. Дължината на тялото му е 80-95 см, размахът на крилете – 195-220 см, а теглото – между 2,8 и 6,5 кг.
Птицата е уязвим за България вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България. По данни на Червената книга на България числеността на вида днес вероятно наброява 120-150 двойки. Заплахи за популацията на скалния орел са унищожаването на естествените местообитания, безпокойството по време на гнездене, бракониерството, отстрелът с цел препариране и отравянето му чрез незаконно поставяне на примамки за вълци, чакали и лисици.

Main Menu