Показаха неизвестна досега снимка на Левски

07 Дек 2018 16:25

Невиждана досега снимка на Васил Левски беше открита в Османския архив в Истанбул.

Вероятно с нея османските власти са издирвали Апостола, тъй като на гърба има описание на Левски.

Снимката беше показана от директора на Националния музей "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева и колегата ѝ Виктор Комбов, уредник в музея, който е направил откритието.

"Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единът му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри", гласи надписът на снимката, която е с размери около 6 на 9 см.

Почти същото описание на Апостола дава неговият съратник Иван Фурнаджиев от Тетевенския революционен комитет пред властите през октомври 1872 г., казаха експертите, цитирани от БТА.

 

„Почти същото с малко по-различен словоред на 26 октомври 1872 година в един от разпитите си в Орхание даскал Иван Димов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, дава това първо словесно описание пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване. Другите отрити документи най-общо са предхождащи залавянето на Васил Левски. Датировката на повечето от документите ни насочва точно към този процес, който тече в края на ноември и първата половина на декември, и става дума за следствието срещу революционните дейци, заловени вече след като са арестувани участниците в четата на Димитър Общи, която прави обира на Арабаконашкия проход“, каза още Дора Чаушева.

 


По думите им снимката е най-сходна с елипсовидния портрет на Левски, направен във фотоателие в Букурещ след заседание на БРЦК през май 1872 г. Той така и не е получил това свое "портретче", за което е писал на някои от сподвижниците и приятелите си - на нито един от четирите запазени екземпляра няма надпис от Левски с посвещение за някого от тях. А османските власти се сдобиват със снимката вероятно чрез агентурната си мрежа във Влашко - направо от фотографското ателие.

Специалистите показаха още Указ на БРЦК, Окръжно писмо и квитанции.

Останалите намерени документи сега се превеждат от османотурски и вероятно съдържат информация за Левски и революционната организация - предхождат залавянето на Апостола и се отнасят до следствието срещу други революционни дейци, след ареста на четата на Димитър Общи заради обира в Арабаконашкия проход, коментира Дора Чаушева.

Main Menu