Четвърти ден остава критична ситуацията в наводнените села по поречието на Стряма

05 Сеп 2022 11:10

Четвърти ден след потопа по поречието на река Стряма положението в наводнените села остава сериозно. Все още няма вода и електричество, съобщи БНТ.

Ситуацията в село Богдан, което е най-засегнато от бедствието, продължава да е критична. Пет къщи са застрашени от срутване. В разчистването на наводнените села в Карловско се включва техника на "Автомагистрали". Вече се извършва оглед на щетите от Агенцията за социално подпомагане, която ще предостави помощ на засегнатите домакинства в размер на минимална работна заплата. Друга комисия описва разрушенията по инфраструктурата, за да се прецени какво е необходимо за възстановяването й. На място ще се решава къде има най-голяма нужда за изпращане на допълнителна техника в помощ на бедстващите хора.

Описването на щетите започва и в пловдивското село Трилистник. Близо 100 са наводнените къщи там. Приливната вълна в селото стигна до над метър. Огромни са загубите на земемделските стопани. 100% от посевите са унищожени. Работи се по възстановяване на водоподаването в района.

 

В случая със село Калековец, скъсаната дига по река Стряма и влизането на вода в отводнителните канали е причинила наводненията в част от Трилистник, каза директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов пред националната телевизия. Основна причина за бедствието обаче са големите количества вода, които са дошли от горната част на водосбора на река Стряма след проливните дъждове. Количествата валежи през последните дни са над 400 кубика, посочи Узунов.

Скъсана дига при село Калековец е била възстановена, но реката си е проправила път през най-слабото място на дигата, уточни той. През 2021 г. са установени и други компрометирани участъци и са издадени предписания към "Напоителни системи".

По данни на кмета на Трилистник Мирчо Петров, цитиран от БНР, водата в селото вече е годна за пиене, но ток все още няма, защото основите на трансформатора са под вода, като се работи по възстановяването на електроподаването. 3-4 къщи са сериозно пострадали. Водата вече се е оттекла, но битовите загуби и пораженията за земеделските стопани са огромни.

По информация на bTV в село Слатина разчистването все още не е започнало. По думите на кмета на населеното място Петър Делков от други части на страната към селото се отправя още тежка техника, която ще помогне в разчистването на струпаната земна маса, както и на дървения материал. Представители на БЧК и на общината ще раздават хранителни продукти и вода. Продължава разчистването на коритото на реката, за да може да се освободи течението й. Най-сериозно са пострадали 45 къщи в Слатина, като се очаква днес да дойде комисия, която да започне оглед и опис на щетите.

 

Зам.-регионалният министър Захари Христов заяви пред bTV, че 15 самосвала, 4 багера и всички служители на Националното тол управление ще помогнат на бедстващите хора в селата около Карлово. На помощ се включва цялата техника на "Автомагистрали". Започва оглед, за да се прецени разпределението на машините по бедстващите населени места.

В най-критично състояние след наводненията са 6 села - пет в община Карлово и пловдивското с. Трилистник, съобщи директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов пред БНТ. По думите му за момента 136 доброволци са изявили желание да се притекат на помощ в бедстващите села и броят им ще се увеличава.

"Аз прогнозирам 1-2 месеца разчистване. Ако успеем до това време на следващата година да възстановим инфраструктурата, ще е много добре", посочи той.

Припомняме, че властите призоваха водата в засегнатите села в Карловско да не се пие. Има готовност да се ремонтират повредените съоръжения, проби ще се взимат по два пъти на ден, но на този етип водата е рискова. На брифинг на областния управител на Пловдив Ангел Стоев в село Каравелово вчера стана ясно, че в бедстващите села е докарана много техника, но част от нея все още не може да се използва, преди да се оттече водата. Вече са възстановени мостът между селата Богдан и Московец и този в Каравелово, по който вече могат да минават пешеходци и коли. Още се стри моста към село Войнягово.

Main Menu