Техника премахва 3-метровите наноси по улиците на Каравелово

10 Сеп 2022 09:10
Техника премахва 3-метровите наноси по улиците на Каравелово БГНЕС

Тежка техника премахва 3-метровите наноси по улиците на Каравелово, съобщи bTV. Това стана седмица след потопа 3-метрови наноси от дървета, кал и камъни продължават да са по улиците на карловското село Каравелово.

Доброволци също помагат на хората да разчистят дворовете си.

Припомняме, заради порой и непочистени речни корита на 2 септември бяха наводнени карловски села - с. Каравелово, с. Слатина, с. Богдан, с. Войнягово, с. Столетово, с. Розино, с. Христо Даново и с. Дъбене.

В село Каравелово стопани и доброволци имат нужда от колички и лопати, надяват се малки багерчета да могат да изриват тинята от домове и дворове. Макар да изгребват тинята от домовете си жителите на селото нямат яснота общината или държавата какво ще направи за възстановяване на имуществото им.

 

Същевременно инж. Димитър Куманов от риболовно сдружение "Балканка" заяви, че големите наводнения в трите села в Карловско са типично проявление на ефекта от климатичните промени. Според него това ще е още по-изразено в бъдеще. Дълги периоди на суша и кратки и бурни периоди на потопи - все по-често ще се случва. Лошото е, че това е в планетарен мащаб, обясни Куманов.

"Именно дърветата са намалили скоростта на течението и са задържали вода. Тя се е разляла в нивите на безопасно място вместо да отиде в село Баня и надолу в Трилистник. Ако не беше гората, последното село сигурно щеше да е в Егейско море", каза инж. Куманов. Причина за бедствието в селата може и да е сеч, но може и да е едно дърво, което е паднало и не е почистено на време, добави той.

Main Menu