Отпуснати са 31 млн. лв за подпомагане на засегнатите от наводнението общини

15 Сеп 2022 16:58

"31 млн. лв са разпределени днес за подпомагане на засегнатите от наводнението общини", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след заседанието на Междуведомствената комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

МВР разполага с остатък от бюджета 34 милиона. Отпускат се малко над 10 милиона лева за покриване на нуждите до края на годината на общините Карлово, Калояново и Марица. Още около 20 милиона са дадени за ликвидиране на други последици, допълни министърът.

От думите му стана ясно, че общият бюджет за подпомагане е около 80 млн. лева, но само щетите в наводнените села са за 80 милиона лева. Той заяви, че трябва да се засили превенцията, за да се спести голяма част от разходите по възстановяване.

 

Демерджиев добави, че има достатъчно техника на терен, която работи постоянно.

Зам.-министърът на земеделието Валентин Чомбов обясни, че са проверени около 80 сечища в региона, като констатирани са известни слабости, но няма незаконна сеч.

Съставени са няколко акта за административни нарушения. "Служители на държавните горски предприятия подпомагат изнасянето на дървесината, натрупана покрай речните масиви на трите населени места. На определените три места - стадионите и училищния двор е извадена около почти 1000 кубически метра дървесина, която ще бъде по-късно разпределена безвъзмездно на населението", каза още Чомбов.

Красимир Папукчийски - зам.-министър на транспорта, заяви, че щетите по жп инфраструктурата продължават да се отстраняват. Засегнатите участъци са около 3 км. Почистването на наносите продължава. Осигурени са над 3000 кубика интертен материал за улиците в засегнатите места.

Main Menu