Карлово чакат ново финансиране от 70 млн. лева през март за наводнението

24 Ян 2023 08:39

Важна задача беше да не допуснем епидемия. Това каза пред Радио "Фокус" д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово. Той обясни, че водата е донесла със себе си много прах, наноси и подпочвени води, които не е било ясно дали няма да бъдат опасни за хората.

Кметът на община Карлово обясни още, че другите най-важни задачи при възстановяването на засегнатите населени места са били да направят селищата проходими, да възстановят електрозахранването, хората да имат вода и да не допуснат продоволствена криза.

"Успяхме да разпределим даренията на добри българи от цялата страна", подчерта кметът.

"Сега провеждаме процедури по Закона за обществените поръчки, за да може да възстановим повредените мостови съоръжения, да възстановим с нова настилка улиците, които са поразени в населените места и общинските пътища. Не сме преставали да работим", разясни той като допълни, че през зимата не могат да разградят голямо строителство, но то ще продължи през цялата 2023г., ако имат адекватно финансиране от държавните институции.

 

"Преди нова година ние получихме финансиране в размер на 9 900 000лв, което е за възстановяване на 3 улици в Богдан, една в Каравелово, една в Слатина и за две мостови съоръжения" заяви той.

"Ние очакваме през януари и март ново финансиране, за да може да започнем да възстановяваме по-интензивно, става въпрос за над 70 000 000 лв", обяви кметът.

В заключение той разясни, че при адекватно финансиране от държавата, ще се работи здраво, за да може в рамките на 1 година да могат населените места да бъдат възстановени.