Започна почистването на опасните дерета в селата Богдан и Каравелово

27 Ян 2023 11:04

В карловските села Каравелово и Богдан, които бяха наводнени през есента на миналата година, започва работа на тежката техника, за да се разчисти тинята от деретата на реките., съобщи радио Пловдив. Там вчера бе обявено частично бедствено положение заради застрашителното покачване на нивото на река Стряма от обилните дъждове и снеговалежи. Следи се нивото на водата и в село Слатина.
Няма непосредствена опасност за хората, къщите и дворовете - заяви тази сутрин кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов.

Той призна, че населението е притеснено от очерталата се нова опасност, тъй като споменът от катастрофалното бедствие през септември е още пресен. Затова е взето решението за частичното бедствено положение, което се обявява превантивно, при опасност от бедствие, уточни кметът. По думите му, ако има нужда, то ще бъде удължено,

В момента дъждът е понамалял, но все още продължава – съобщи по Радио Пловдив кметът на с. Богдан Христо Иванов. Покачващите води на селската река са свлекли пясък и наноси, които са покачили нивото и вече придобиват опасни обеми.

От днес в Богдан започва почистването на свлечените земна маса и наноси. Техниката вече е на място се разполага по проблемните точки. Над километър е отсечката по коритото на реката, която трябва да бъде прочистена.

Продължава и подмяната на водопровода за питейна вода. Възстановяването на увредените мостове ще започне през март, понеже в зимните месеци времето не позволява строителни дейности.

Раздаването на климатиците в с. Богдан ще се извърши през почивните дни и след това. Все още там има хора, които обитават фургони заради отнесените им домове от наводнението през септември, добави кметът Христо Иванов.

Коритата са с 2,5 метра дълбочина и широчина между 8-9 метра, а в момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено.

Хората се притесняват, особено в района на ул. "Еделвайс", която пострада най-много по време на наводненията през септември миналата година, коментира кметът на Каравелово Славка Червенкова. На тази улица от 12 семейства се е върнало само едно. Временният мост се посипва всяка сутрин и вечер със сол, другата седмица очакваме да бъде възстановено от фирмата осветлението по пострадалите девет улици в селото, разказа кметицата.

Main Menu