Ангел Стоев инспектира почистването на р. Стряма край Трилистник

21 Апр 2023 14:13

 

„Доволен съм от темповете, с които се извършва почистването на коритото на р. Стряма край с. Трилистник. Въпреки някои технически проблеми и дъждовните дни, напредъкът е видим“. Това констатира областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, който днес инспектира на място работата на екипите от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Марица и на ДП „Южно Централно държавно предприятие“. По думите му в рамките на три седмици при много добра организация на работата са постигнати видими резултати – близо 700 метра от коритото на реката, точно преди Трилистник, са почистени напълно от растителността, а дигите са укрепени. „По-важно е, че хората са спокойни, че реката е обезопасена“, подчерта Ангел Стоев.

В проверката участваха също кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов и кметът на селото Мирчо Петров, както и управителят на „Напоителни системи“ инж. Костадин Чолаков.

„В почистването са включени наши машини и на горското стопанство, които са специализирани в разчистването на храстите и дърветата. В някои части дигата беше в много лошо състояние, но вече е укрепена и стабилна“, коментира инж. Чолаков. По думите му работата продължава в следващият 700-метров участък, който е сравнително по-лек - с по-малко и с по-ниска растителност.

„Хората сега са по-спокойни и сме благодарни, че с усилията на държавата ще можем да укрепим трайно коритото на реката в най-критичните й участъци“, заяви от своя страна кметът на Трилистник.

Припомняме, че превантивното почистване започна през март първоначално само с техника и работници от „Напоителни системи“. Преди две седмици към тях се присъединиха и екипи от горските стопанства със специализирани машини за разчистване на храстовидната растителност и дърветата. Плановете след като приключат край Трилистник, екипите да продължат работа в района на най-тежко пострадалите карловски села от наводнението през септември миналата година.

Main Menu