Радев: Българските земеделски производители се нуждаят от сигурни гаранции и подкрепа

06 Сеп 2021 19:41

Трябва да мислим за сигурни гаранции и подкрепа, така че българските земеделски производители да имат увереност да продължат да работят. Това заяви президентът Румен Радев на среща със земеделски производители от Белозем и Шишманци, Община Раковски, село Ръжево Конаре, Община Калояново и село Милево, Община Садово, чиято продукция пострада от градушка, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участваха заместник-министърът на земеделието Явор Гечев, заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, областният управител на област Пловдив Ангел Стоев и кметът на село Белозем Виолета Петрова.

Държавният глава отбеляза, че е важно помощта да бъде изплатена възможно най-бързо, до края на годината, за да може да бъде възобновен цикълът на работа за следващата година. „Ако държавата се отдръпне, ако не намерим заедно правилен подход и не мобилизираме всички институции от кметство, областна администрация, Министерството на земеделието до Народното събрание, ние рискуваме наистина да ви загубим и на мястото на тази българска продукция да се настани внос отвън“, посочи Румен Радев.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев заяви от своя страна, че в министерството разполагат само с 2 млн. лева за обезщетения. Той изрази очакване необходимите средства да дойдат по линия на актуализацията на бюджета, където са заложени 15 млн. лева за пострадалите от градушката земеделски производители.

„Важно е да не загубим българското производство и да не загубим традициите, опитът и експертизата, които имаме в производството на зеленчуци и плодове, както и да подпомогнем хората, които искат и могат да работят в тази област, да продължат да го правят“, подчерта на срещата президентът Радев.

В Белозем държавният глава посети църквата „Св. Георги Победоносец”.