Шишманци протестира срещу кариерата

16 Апр 2022 16:04

 

Жителите на Шишманци излязоха на протест срещу намерението на фирма „Холсим“ за разширяване на кариерата.

Малко след 10 часа протестиращите затвориха за кратко пътя Шишманци-Белозем, който води до кариерата. Те настояват за спиране на концесията и рекултивиране на кариерата., съобщи радио Пловдив.

Недоволството възникна след като стана ясно, че намерението за разширяване на кариерата е одобрено от Общинския съвет на Раковски, без да бъдат уведомени жителите на Шишманци. Те настояха кариерите да бъдат спрени, защото достатъчно време са били експлоатирани. Според хората цялото село е в прах, постоянно минават тежки машини, а от взривовете къщите им са напукани.

На протеста беше и кметът на Шишманци Александър Атанасов, който е дал положително становище за разширяването на кариерата, но днес заяви, че показва ангажимента си към хората с присъствието си на протеста. "Не съм против жителите на Шишманци", каза кметът на селото.

Към момента има два терена на "Холсим", върху които е кариерата. Запрашеността е постоянна, обясниха още жителите на Шишманци, според които в общината вече има и рекорден скок на белодробните заболявания.

Main Menu