Зелено Движение: Кметът на Родопи ще се упражнява в пряка демокрация три дни преди изборите

28 Сеп 2022 13:23

От Зелено Движение следим казуса със застрояването на парка на Крумово, който тече от март тази година.

Тогава гражданска петиция, подписана от 543-ма жители на селото, опита да спре смяната на статута на парка и застрояването му.

 

Тогавашният областен управител от Демократична България Йордан Иванов върна за преразглеждане предложението за застрояване на парка в селото, поради факта, че решението на Общинския съвет на Община Родопи (взето на извънредно онлайн заседание), е в противоречие със Закона за Устройство на Територията (ЗУТ), според който не може да бъде променяно предназначението на вече съществуващите зелени площи (член 62А, ал.1).

 

Това е същата община, която до момента не е намерила средства и време да изготви общ устройствен план, определящ предназначението на всяка територия - което отваря вратички да се строи в зелените зони; или същите да бъдат използвани за незаконни сметища.

 

Отговорът на назначената от общината комисия беше, че зеленина в парка така или иначе "не е реализирана”- или облагородяването на парка с алеи, осветление, ландшафт и функционално зониране, не се е случило. Припомняме, че това е ангажимент и отговорност на същата тази община. Така работи добре познатата практика зелените зони да се занемаряват, статутът им да бъде сменен и да бъдат предоставени за строеж.

 

Зелените площи и в градовете, и в селата, са апетитни терени за амбициозни строежи с надути бюджети и приятелски фирми- подизпълнители. Така за новата детска градина, която кметът на Родопи иска да строи в парка на селото от 2471 жители (според данни от месец март), по идеен проект ще са необходими 4 млн лева, за които ще се кандидатства към държавния бюджет.

 

Шест месеца след петицията, и три дни преди изборите, (и след отстраняването на областния управител, върнал предложението), кметът свиква Общо събрание, на което гражданите да решат дали зелените площи да се ползват от всички жители на селото, или само от децата, за които ще бъде построена новата сграда. Защо общината не намира друг подходящ терен, или не реновира и разшири старата сграда, не е ясно.

Main Menu