Павел Михайлов: Защо в тази политическа и икономическа криза искате да ощетите хората на Белащица?

13 Окт 2022 19:42

 

Днес ОбС-Пловдив взе решение и даде принципното си съгласие Белащица да стане част от община Пловдив след референдум. Предложението е внесено, след постъпила подписка от жители на селото, адресирана до община „Родопи“ и ОбС-Пловдив.
Според Закона обаче, ГД „ГРАО“ трябва да направи обстойна проверка на електронния вариант на подписката и едва след това местните парламенти на двете общини могат да вземат становище по нея.
До момента становище от дирекцията няма постъпило. Защото, ако ГД „ГРАО“ се изкаже, че събирането на подписи е било извън рамките на законовата процедура например, днешното решение на ОбС-Пловдив може да се окаже незаконосъобразно.
Тогава кой ще отговаря за този правен абсурд и кой ще поеме вината, ако ОбС-Пловдив е подведен?
Като кмет на община “Родопи“ и защитник на интересите на населението й, категорично заявявам, че тази подписка е спорна. Вътрешна проверка показва, че в хартиения вариант на подписката са открити около 200 нарушения – дублиране на имена, непопълнени коректно адрес или лични данни, подписи на граждани, които нямат постоянен адрес в селото, сгрешено ЕГН и още.
Събирането на подписи и определянето на мястото за това не е съгласувано с мен, като кмет на Общината. Това е нарушение, за което инициаторите на подписката са уведомени писмено.
Нямам становище за личната мотивация на кмета на селото и неговата подкрепа да работи за това Белащица да стане част на областния град.
Ако условията за живот в селото са лоши, защо толкова успели пловдивчани и много млади семейства избират за свой дом Белащица?
Селото е с бюджет от малко над 1 милион лева за тази година, които се инвестират в инфраструктурни обекти. Тази година е ремонтирана улица „Беласица“ , асфалтирани са улиците „Иван Вазов“ и „Пейо Яворов“ с прибавената част на „Даскал Лазар“. Започнахме канализацията на т.нар. Военен блок, която включва реконструкцията на три нови улици – „Стопанска“, "Христо Ботев" и "Еделвайс". Предстои ремонт на улица „Васил Левски“, предвидили сме 110 000 лева за проектиране за цялостна канализация на селото и вече има проект на стойност 8 000 000 лв. за подмяна на водопроводната мрежа, за които ще очакваме държавно финансиране. Определено е място и започва проектиране за разширяване на детската градина, физкултурен салон и столова към училището. Това са инфраструктурни обекти, които ще ползват хората на Белащица.
Ако референдумът за отделянето на селото от община “Родопи” бъде успешен, Белащица ще бъде част от район "Южен", чийто бюджет за тази година, за развитието на целия район е 300 хиляди лева. За сравнение - Белащица е с население около 2300 души и разполага с 1 (един) милион лева, а в район „Южен“ живеят около 100 хиляди човека и разполагат с бюджет от 300 хиляди лева.
Питам кой и защо, в тази политическа и икономическа криза, иска да ощети хората на Белащица?
Няма как жителите на селото да получат „преференциални“ местни данъци, когато голяма част от таксите за строителство в Пловдив са между 5 и 30 пъти по-високи. В община Родопи този налог, данък МПС, данък недвижим имот са значително по-ниски.
Посяга се на бизнеса, защото ще бъдат блокирани всички процедури за смяна на предназначението на имотите и издаване на разрешителни за строителство заради административна неяснота, коя от двете общини трябва да ги извърши!
Нашите земеделски стопани ще загубят възможността да получат европейско финансиране по програмите за развитие на селските райони.
Едва ли жителите на Белащица искат това да стане. Защото хората са грамотни!
Не спира и борбата срещу кариерите над селото. Като резултат от работата ни и десетките срещи с ресорните министри в три служебни и едно редовно правителства е учредяването на санитарно-охранителните зони на каптажите „Калоян дере 1, 2 и 3“. Това ръководство на община „Родопи“ и този ОбС ще останат в историята като активен участник в каузата „Стоп на кариерите в Родопската яка“.
Белащенци,
Оценявайте онези, които ви ценят и не давайте от вниманието си на тези, за които сте само една опция!
Остро осъждам подобни груби опити за посегателство върху местното самоуправление и границите на нашата община с цел нашите села да преминат към структурата на Община Пловдив, както и към стремежа умишлено да се обезсмисли досегашното съществуване на Община „Родопи.

Main Menu