Започва дарителска акция за спасяването на храм „Св. Св. Константин и Елена” в Първенец

20 Мар 2023 07:50

 

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов обяви началото на мащабна дарителска кампания в помощ на реставрацията на църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Първенец.
Храмът, който е паметник на културата от местно значение е в плачевно състояние, затворен е от 10 години, а опасността от самосрутването му е огромна.
„Днес, когато църквата отбелязва третата неделя от Великия пост - Неделя Кръстопоклонна, след празничната Света Литургия в храм „Света Фотиния“ обявих началото на мащабна дарителска кампания, целяща реставрацията на Храм „Св. Св. Константин и Елена” в Първенец. Вярвам, че със съвместните усилия на Българската православна църква, в лицето на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Община Родопи, Църковното настоятелство, жителите, както на Първенец, така и на общината и бизнеса, ще бъдат събрани необходимите средства за възстановяването на църковната обител“, информира на личния си профил в социалната мрежа кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.
Средства могат да бъдат дарявани по следната банкова сметка:
IBAN: BG47 STSA 9300 0017 3625 35
BIC: STSABGSF
Банка ДСК АД
Средства ще се събират и с документ, съставен в два екземпляра, като всички дарения ще бъдат описани в специален регистър.
Строежът на църквата „Св. Св. Константин и Елена” е започнал през 1876 година, а 3 години по-късно през 1879 г. е осветена от Пловдивския митрополит Панарет. 147 години по-късно състоянието на сградата е плачевно. Дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. Мястото не е безопасно за хората, затова от години храмът стои заключен за миряните. До момента не е направен никакъв ремонт и положението само се влошава.

Main Menu