ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СИ ИЗБЕРЕМ ДОБЪР УПРАВЛЕНЕЦ ЗА КМЕТ

14 Сеп 2023 08:54

 

Отдавна няма ляво и дясно, а трябва да се работи по ясни приоритети, които са общи и нямат партиен цвят

 

Сложната политическа обстановка на непрекъснато противопоставяне в държавата безспорно се отразява негативно и по места. Кандидатурите за кметове на общини се бавят и стават все по-зависими от политически пазарлъци и безпринципни договорки. Трябва обаче да си дадем сметка, че това още повече засилва безразличието и апатията у гражданите. Все по-често срещам хора, които не просто се затрудняват в избора си, а направо не виждат смисъл в гласуването.

 

Като кандидат за кмет на Община „Родопи“, издигнат от широко дясноцентристко и консервативно обединение, искам да призова гражданите на нашата община да не се лишават от правото си на вот, все едно кого ще подкрепят. Важно е да изберем читав кмет и имам да споделя сериозни мотиви защо това е така. Най-основното за мен е да изберем наистина смислен, подготвен, адекватен човек за кмет, който да знае, разбира, работи и да умее да носи отговорност. Бъдещето на „Родопи“ е много по-важно от моето решение или амбицията на една или друга партия или лидер.

Какво точно работи кметът?

Най-елементарно казано кметът е този, който харчи нашите пари. Пари, получени от всеки един от нас, който заплаща своите данъци. Кметът нарежда на администрацията да изготви бюджет съобразно неговите виждания. Проблемът на някои управници е, че често тези виждания са предимно лични и не са съобразени с реалните нужди на гражданите. Та, средствата от данъци оформят приходната част от бюджета и на база тях се подготвя и разходната. Точно в нея следва да попадат онези неща, които жителите на общината желаят толкова много! Нови канализации, нови улици, ново осветление, нови детски градини, нови училища, местни събори, спортни и културни събития... От това как един кмет управлява тези два компонента – събираемостта и разходите, зависи как се променя заобикалящият ни свят.

Въпросът е дали жителите на Община „Родопи“ са доволни или смятат, както аз, че заслужаваме повече.

Можем да погледнем на въпроса и малко по философски. Кметът на практика ни предоставя една ценна услуга – да ни управлява. Точно както учителите ни дават образование, лекарите се грижат за здравето ни, хотелиерите – за хубавото ни изкарване по време на почивката. Да, кметът ни дава една важна услуга, при това ние имаме правото да го изберем и това право е безценно, за да имаме после и правото да критикуваме и да изискваме! Някой беше казал, че гласуването е като купуването. То може да стане съвсем обмислено и рационално, но също така и емоционално, импулсивно. Това зависи както от самите нас, така и от продукта, който ни се предлага – тоест от кандидатите.

 

Какъв тогава трябва да е профилът на успешния кмет?

 

Много хора ми казват: „да е един от нас“, „да е наш човек“, да е „местен, свестен и известен“… На мен обаче ми се иска и повече – кметът трябва да е отличен управленец и администратор – да е опитен в планирането, в познаването на проблемите, в ръководенето, в решаването на конфликти. Не съм от тези, които смятат, че примерно за да си успешен шеф на болница, трябва да си отличен лекар. Да си представим, че д-р Иванов е безгрешен хирург, който прави над 20 сложни операции месечно, при това обучава и студенти. Прави ли го обаче това успешен управленец на цяла болница? Безспорно д-р Иванов е човекът, до когото всички ще се допитат, ако е нужно да се закупи ново хирургично оборудване, защото той има компетенциите и опита, с които да подпомогне такова решение. Но нека не забравяме, че отличният хирург д-р Иванов просто може да не е опитен мениджър и администратор, защото просто има други качества. Е, смятам, че в случая с кмета е същото. За мен не е важно това да е най-послушният партиец, не е важно да е най-големият популист, някой известен артист или шоумен… Кметът на първо място трябва да е опитен управленец и да успява да бъде обединяваща личност. Без да звуча нескромно, за себе си смятам, че като председател на общинския съвет на „Родопи“ и като бизнесмен съм доказал това многократно.

 

След 16 години в общинския съвет познавам изключително добре всеки проблем в общината ни, имам ясна визия и приоритети за развитието на всяко едно от 21 населени места. Ще търся подкрепата на всички жители на община „Родопи“, ще търся подкрепата на всички отговорни лидери, които осъзнават, че местната власт е най-важната за хората и не трябва да се подхожда тясно партийно. Убеден съм, че изборът на политически договорен кандидат според моментната ситуация ще ни донесе само разочарование. Убеден съм също, че отдавна няма ляво и дясно, а трябва да се работи по ясни приоритети, които са общи и нямат партиен цвят. Като бивш активен спортист изобщо не ме притеснява да участвам в поредното състезание. Повече се тревожа от амбицията на бивши и настоящи фактори в местната власт отново да определят посоката за развитие на Община „Родопи“, без да имат моралното право за това!