Бруно Балтазар: Знаем отговорността на дербито

16 Мар 2023 17:00

Старши треньорът на Ботев Пловдив Бруно Балтазар даде специално интервю пред Дарик радио и dsport преди пловдивското дерби с Локомотив. Срещата от 24-тия кръг е в неделя от 17:00 часа на базата в „Коматево“.

Специалистът заяви, че е напълно наясно с отговорността, която тимът му има заради по-специалния статут на срещата, от гледна точка най-вече на феновете. Балтазар заяви, че „канарчетата“ трябва да използват случая за своето израстване.

Той категорично заяви, че отборът подхожда по еднакъв начин към всеки един съперник, без значение дали става дума за Локомотив Пловдив, четвъртодивизионен тим или Реал Мадрид.

- Това ще ви е първото пловдивско дерби, но предполагам, че вече сте запознат, че този мач има по-различен заряд от останалите. Какви са ви очакванията към мача?

Да, това ще е първото ми голямо дерби в България, но не първото голямо дерби в моята кариера. Имал съм няколко преди. Знам колко специални са тези мачове за клубовете, за футболистите и най-вече за феновете. Нашите очаквания са същите. Винаги с този клуб се борим за трите точки, без значение от опонента. И в този мач е същата целта. Имаме допълнителна отговорност да печелим срещу най-големите си противници. Уважаваме противника като всеки друг, но освен трите точки, за които винаги се борим, искаме да донесем радост на феновете в края на мача. Специален мач със същата цел, но феновете определено заслужават да ги зарадваме.

- Какво знаете за това дерби, за обстановката в Пловдив около този голям мач?

Знам колко е важно за феновете. Това е историческо съперничество в града. Знам очакванията на феновете. Тяхното настроение може да се промени напълно, ако победим нашия съперник. Знаем отговорността, ще се борим 90 минути за трите точки. Важно е, за да продължим нагоре през трудния сезон. Допълнително мотивирани сме заради отговорността върху нашите плещи. Искаме да мотивираме феновете да ни подкрепят още повече.

- Имате ли кадрови проблеми преди дербито?

Възстановяваме се от малки болежки. Проблемите, ако имаме такива, са двете наказания, за които всички знаят – Хидайет Ханкич и Джеймс Ето‘о. Щастлив съм, че ще бъдат заместени добре от другите футболисти. Да се надяваме, няма как да съм сигурен, че всички останали ще са на разположение.

- Какво искате да видите различно в играта на Ботев Пловдив в сравнение с последния мач?

Ще се опитаме да променим някои неща в играта. Сезонът за Ботев е труден. Целта ни е да създадем боеспособен отбор, който играе офанзивен футбол. Трябва време. Много неща в клуба се промениха последните два месеца. Искам да намеря решения спрямо опциите, които имам. Със сигурност ще имаме боеспособен отбор, който да се бори за трите точки и да радва феновете. В крайна сметка целта винаги е една и съща, освен че има допълнителната мотивация. Локомотив Пловдив има добър отбор, прави добър сезон. Чувстват се комфортно в класирането, но играем вкъщи пред нашите фенове. Трябва да се борим за трите точки до финалния съдийски сигнал.

- Казахте, че сте в началото на нов период. Как работите с футболистите в този период на промени?

Както ви казах много промени в последно време, много неща се случиха. Понякога не е лесно. Виждам обаче, че футболистите са фокусирани. Те са на първо място. Всеки ден по време на тренировки ми показват, че искат да променят ситуацията. Искат да работят здраво. За съжаление, последният път не постигнахме резултата, който очаквахме, но постигнахме важни резултати срещу Берое и Черно море. Усърдната работа на футболистите по време на тренировка ми дава увереност. Такова поведение искам от моите играчи сега и за в бъдеще. Такава философия искам да изградя в клуба. Стъпка по стъпка променяме някои неща. Очевидно ще отнеме много време, но в същото време знаем, че нямаме много време до края на сезона. Трябва да приключим по най-добрия възможен начин. Сега идва много важен мач, който дава страхотна възможност да продължим да се развиваме, да растем като отбор. Играчите ме карат да се гордея.

-Значимостта на дербито оказва ли по-голямо напрежение върху играчите?

Навярно и за двата отбора е малко по-емоционално. Имаме по-млад отбор, който няма толкова опит, но трябва да използваме подобни случаи да растем, да работим като отбор. Голяма част от тези играчи имат бъдеще в клуба и трябва да преживеят това. Те са професионални футболисти, а ние като треньорски щаб сме длъжни да знаем как да се справяме с допълнителното напрежение и емоции. В крайна сметка трябва да сме подготвени. Отборът, който се справи по-добре в емоционалната част и направи по-малко грешки, обикновено печели. Правим всичко възможно. Уверен съм, че ще сме много боеспособни и ще направим добър мач.

- С оглед моментното класиране на Ботев Пловдив. От какво значение е победата в този мач. Има ли значение на мач за повече от 3 точки, както сме свикнали да определяме подобен тип сблъсъци?

Като треньор винаги трябва да съм балансиран в моите решения. Трябва да опитвам да балансирам емоционалното и рационалното. Това е работа на треньора, но и футболистите. Ако сме емоционални, нещата няма да сработят. Ако сме рационални без емоции, също не е перфектно. Затова е нужен баланс. Знаем колко е важно да контролираме емоциите по балансиран начин. Да не сме твърде емоционални, нито рационални. Миксираме двете неща и това е перфектната комбинация към успеха. Разбираме отговорността, която имаме. Разбираме колко е важен този мач за феновете, но трябва да сме дисциплинирани и организирани.

- Колко е важно отборът да се завърне на стадион „Христо Ботев“? Може ли тази тренировка да подейства допълнително мотивиращо за футболистите?

Ще имаме тренировка там. Все още сме нямали. Ще имаме първи допир до стадиона много скоро, преди дербито. Новият стадион е уникално съоръжение. Мисля, че е огромна стъпка напред за бъдещето на клуба. Нека бъде честни огромна стъпка и за бъдещето на българския футбол. Определено българският футбол трябва да подобри съоръженията си за доброто на играчите. Всеки един човек от клуба и феновете няма търпение да започнем да играем на стадиона. Тези фенове, този клуб, този град го заслужава. Нямаме търпение да стъпим на терена и да играем пред нашите фенове, защото го приемаме за много специално съоръжение.

Като всеки път ние анализираме и знаем нашите опоненти. Направихме същото и с Локомотив Пловдив, както направихме с всички други съперници. Подходихме със същата организация и уважение. Бяхме и уверени, че ще открием слабостите на Локо Пд. Както казах правят много добър сезон, комфортно място заемат в класирането, но имат слабости, от които ще опитаме да се възползваме. Сигурен съм, че знаят и те нашите слабости. Част от ежеседмичната ни работа е да анализираме, да проучваме по най-добрия начин преди мач. В този конкретен мач има още много елементи като емоциите. Трябва да ги контролираме. В професионална гледна точка подхождаме по един и същи начин. Няма значение дали се изправяме срещу клуб от четвърта дивизия, или Реал Мадрид. Същата организация, същото фокусиране от наша страна.

Main Menu