Храбър Ботев победи Левски на ''Колежа'' (СНИМКИ)

Отборът на Ботев (Пловдив) победи Левски с 1:0 на стадион ''Христо Ботев'' в двубой от 11-ия кръг на efbet Лига. 

Единственото попадение за ''канарчетата'' падна в 87-ата минута, когато Вини Трибуле се разписа. ''Жълто-черните'' бяха с човек по-малко от 63-ата минута на срещата, тъй като Йонас Там получи директен червен картон. 

Столичани имат 25 точки и заемат втората позиция в класирането. Пловдивчан събраха 22 пунктана третото място, но са с мач по-малко. 

В следващия кръг ''сините'' се изправят срещу ЦСКА-София, а Ботев (Пловдив) приема Славия.

Първата интересна ситуация в дербито от кръга дойде в осмата минута. Ивелин Попов изведе Кристиан Нвачукву, а той не се забави и центрира. Топката се отби в бранител на гостите и стигна до Вини Трибуле, който от много близка дистанция не пропусна да се разпише, но попадението бе отменено след преглед с ВАР поради засада при паса на капитана на Ботев.

В 15-ата минута "сините" направиха заучено изпълнение на корнер. Евертон Бала центрира по земя, а топката попадна в краката на Цунами. Капитанът стреля от добра позиция, но кълбото не попадна в целта. Секунди по-късно и Майкон пробва своя късмет. Крайният бранител шутира от воле, но Ханс Бернат се намеси на ниво.

Левски продължи да натиска. В 18-ата минута Алдаир пробва шут от около 20 метра към близкия ляв ъгъл, последва рикошет в тялото на играч на домакините и нов корнер, но при него не се стидна до опасност за вратата на Ботев. В 21-вата минута Мустафа Сангаре си освободи пространство за удар и стреля мощно, но Бернат изби в корнер. При последвалото изпълнение Сангаре не се ориентира добре, топката се удари в него и излезе в аут. В 23-ата минута Душан Керкез бе принуден да замени Ехидже Укаки, който получи контузия. На мястото на футболиста с №4 се появи Никола Илиев, който зае позицията му на дясното крило. В 26-ата минута Кристиан Нвачукву получи пас отляво, след което с външен фалц намери Вини Трибуле в наказателното поле, нападателят шутира, като бе блокиран, след рикошета топката се озова в краката на Никола Илиев, чийто шут също бе блокиран. Дори да бе паднало попадение в тази ситуация, то нямаше да бъде признато заради засада на Нвачукву при изграждането на атаката.

В 40-ата минута при още един корнер за Левски Цунами свали за Сангаре, който стреля към близкия ляв ъгъл, но Бернат изби в пореден ъглов удар.

Гостите се впуснаха в бърза атака още в началните секунди на второто полувреме. Евертон Бала проби по левия фланг и центрира остро по земя, но нямаше негов съотборник, който да атакува подаването му. В 53-ата минута Майкон се отличи с блестящ пробив, след което потърси съотборник в наказателното поле. Получи се разбъркване, а ситуацията завърши с изпълнение на Алдаир, но крайният бранител не успя да зарадва феновете.

В 63-ата минута Ботев Пловдив остана с човек по-малко. След разглеждане с ВАР Йонас Там бе изгонен с директен червен картон, след като спря неправомерно навлизащия на скорост Мустафа Сангаре, като естонецът бе последен в отбрана и закономерно бе изгонен. От последвалото изпълнение Кристиан Макун стреля директно, но уцели стената и се стигна до корнер, от който не последва друга опасност.

В 71-вата минута Цунами изведе Алдаир по десния фланг, португалецът стигна до аутлинията и центрира към наказателното поле, където Николай Минков не се намеси по най-добрия начин и прати топката на волето на Евертон Бала, който шутира, но бранител на Ботев изби. Пет минути по-късно Джавад Ел Джемили напредна през центъра и изведе отдясно Патрик-Габриел Галчев, който навлезе в наказателното поле и шутира към близкия ъгъл в аут. Кристиан Димитров можеше да прониже бившия си отбор в 83-ата минута, след като получи центриране от корнер и успя да нанесе удар с глава, който обаче бе твърде слаб и Ханс Бернат улови лесно.

В 87-ата минута Ботев Пловдив шокира Левски! След сериозно разбъркване в наказателното поле на Левски и неразбирателство между бранителите, Марин Петков свали топката на крака на Вини Трибуле, който заби изящно воле към левия ъгъл и не остави никакви шансове на Матей Маркович - 1:0!

"Сините" опитаха мигновено да реагират, като в 89-ата минута Джавад Ел Джемили направи хубав пробив отляво, навлезе в наказателното поле и шутира, а след рикошет топката излезе в корнер, от който не последва опасност за "канарчетата".

 

Съставите на двата тима:

Ботев Пловдив: 1. Ханс Кристиян Бернат – 4. Ехидже Укаки, 5. Йонас Тамм, 10. Ивелин Попов (К), 17. Николай Минков, 19. Антоан Конте, 20. Антонио Перера, 38. Константинос Балоянис, 40. Кристиан Нвачукву, 88. Ален Корошец, 91. Вини Трибуле

Треньор: Душан Керкез

Левски: 44. Матей Маркович – 3. Майкон, 4. Кристиан Макун, 5. Келиан ван дер Каап, 6. Цунами (К), 8. Карлос Охене, 9. Александър Колев, 12. Мустафа Сангаре, 17. Евертон Бала, 21. Алдаир, 50. Кристиан Димитров

Треньор: Станислав Генчев

Съдия: Никола Попов

ВАР: Валентин Железов

Снимки: Plovdivskinovini.bg

Image