"Пас към миналото": За 7 дни - как Ботев отне талант на Левски и го продаде за баснословна сума!

"Пас към миналото": За 7 дни - как Ботев отне талант на Левски и го продаде за баснословна сума!

Снимка: actualno.com


В края на 80-те и началото на 90-те години Левски разполага с едни от най-талантливите играчи в българския футбол. Един от тях е атакуващият халф Велко Йотов, който излиза от школата на клуба, за да изиграе над 100 мача за мъжкия отбор в рамките на пет години в периода 1988 - 1993 г.

Ботев Пловдив отмъква двама таланти на Левски без пари

Неговият престой на "Герена" обаче приключва по неприятен начин за феновете на отбора. През 1993-а неговият договор с Левски изтича, а един от набиращите сила отбори в родния елит - Ботев Пловдив, успява да го отмъкне като свободен агент, заедно с друг "син" талант Георги Донков.

Само до преди няколко години феновете на Левски смятат за абсурдно роден талант да предпочете да играе за отбор от Пловдив, вместо на "Герена". В началото на 1993-а обаче в Ботев се наливат сериозни пари, след като собственици на клуба стават заможните брокери Христо Данов и Христо Александров.

Ботев взима Велко Йотов и веднага го продава на Еспаньол

Двамата бизнесмени са в основата на трансферите на Йотов и Донков в посока Ботев Пловдив. И докато Георги Донков се задържа две години на "Колежа", то престоят на Велко Йотов е само една седмица. За тези седем дни Ботев Пловдив успява да го вземе без пари и да го продаде за баснословна сума от 2,5 милиона долара.

Собственикът на Левски Томас Лафчис и спортният директор на тима Андрей Желязков понасят огромен удар, губейки Йотов без трансферна сума. Ботев подписва договор с него, но само за да го продаде няколко дни по-късно. Испанският Еспаньол проявява сериозен интерес към Йотов и плаща невероятните 2 милиона и половина долара.

Вместо в касата на Левски: 2,5 млн. долара отиват при брокерите от Ботев

Вместо тази сума да отиде в касата на Левски, където Йотов играе в продължение на 5 години, тези пари са насочени към брокерите от Ботев Пловдив. Велко Йотов изкарва точно седмица в Ботев, преди да подпише договор с отбора на Еспаньол. Там той се задържа две години, като изиграва 42 мача и отбелязва 14 гола.

За Йотов следва необичаен престой в аржентинския Нюелс Олд Бойс - от 1995 до 1999 г., къдетов вкарва 35 гола в 106 мача. Завръща се за кратко в България през 1999 година, за да играе за тетевенския Олимпик. След това Незнайния воин, както е наричан Велко, отива да играе в Америка за отборите на Чарлистън и Атл. Силвърбекс, където прекратява кариерата си.

И до днес Велко Йотов остава единственият българин, играл в елитното първенство на Аржентина. И то за родния клуб на Лионел Меси. Неговата кариера обаче ще се помни най-вече с трансферната едноседмична "въртележка", в която напусна Левски като свободен агент, подписа с Ботев Пловдив, за да бъде продаден на Еспаньол за 2,5 млн. долара.

actualno.com

Image