Държавата трябва да подкрепи Пловдив за втори Гребен канал

10 Авг 2021 15:15

Темата за второ водно трасе, успоредно на сегашния гребен канал бе подета от участниците в пресконференцията с убеждението, че то ще бъде място за развлечения на пловдивчани, но и от полза за гребния спорт. Заместник кметът на Пловдив Георги Титюков припомни идеята за създаване на екопарк „Марица“, част от който ще бъде и новото водно съоръжение. Той бе оптимист, че до 2023 година Пловдив ще намери средства, за да закупи единствения частен имот в бъдещия екопарк и след това общината ще издаде разрешително за строеж. Областният управител Ангел Стоев заяви, че общината и областната администрация гледат в една посока за изграждането на второ водно трасе на Гребната база. Държавата обаче трябва да подкрепи града, защото инвестицията в новия проект е около 10 млн. лева, заключи областния управител.

Светла Оцетова – технически директор на Световното гребане дойде на гребния канал направо от Токио. Тя каза: „Идвам с пресни впечатления от олимпийската регата в Токио. Японците построиха гребен канал, който дава отлични условия за нашия спорт. Но настроението и усещането на българския гребен канал в Пловдив са уникални и всеки, който дойде тук оценява близостта на зрителите до състезателите, което прави състезанията много емоционални.“

Председателят на Организационния комитет на Световното първенство по гребане за юноши и девойки Иван Попов каза, че неговият екип има опита и желанието да направи сегашното Световно първенство запомнящо се от бъдещия световен елит в нашия спорт. Той благодари за всеотдайния труд на всички, които подготвиха гребния канал за голямото състезание.

Main Menu