Пловдив приема Световно първенство по гребане до 23 години (ВИДЕО)

21 Фев 2023 12:06
Пловдив приема Световно първенство по гребане до 23 години (ВИДЕО) Снимка: Plovdivskinovini.bg

Пловдив подготвя своя гребен канал за старт на световното първенство за мъже и жени до 23 години. Първите гонки по двукилометровото трасе на водното съоръжение ще започнат на 19 юли, а финалите са на 23 юли 2023 година. Интересът към това най-голямо състезание за годината е огромен – коментира на пресконференция Иван Попов - председател на организационния комитет на Световното първенство по гребане. До днес са заявили участие 19 отбора с 826 състезатели. Очакванията на организаторите са в първенството да се включат над 1200 състезатели от 50 страни. Заедно с гребците в Пловдив пристигат треньори, треньорски щабове и най-ентусиазираната публика от родители и приятели. По-малките отбори – предимно от Европа – по традиция заявяват участие по-късно. Практиката ни е показала, че около 20-25 отбора ще се включат през април и дори май, коментира Иван Попов. Състезанието ще премине под патронажа на еврокомисар Мария Габриел.

 

= Кои са най-нетърпеливите отбори =

Първата заявка за това световно първенство дойде от Австралия още през март 2022 година. В германския отбор, който също е потвърдил участие, ще дойде със 107 гребци, от Австралия ще дойдат 80 гребци, от САЩ – 91 гребци, Китай – 39 гребци. Първите отбори ще пристигнат в началото на юли тази година. На гребния канал ще стартират всички видове академични лодки от пълната програма за световно първенство. Общият брой на лодките, които ще пристигнат на гребната база ще достигне 200. Те ще бъдат настанени на специално оградено и денонощно охранявано място канала. Много отбори сами докарват лодките си дотук върху специални платформи, изминавайки по пътищата на Европа и света стотици, а понякога и хиляди километри. Но тези, които идват отдалеч, често ползват лодки под наем от най-големите фирми-производителки като „Филипи“ и „Емпахер“ .

 

= Подготовката =

„За това световно първенство ще са необходими само някои „козметични“ дейности по поддръжката. Организацията на това най-голямо гребно състезание в света е много добра. Имаме опит и не очакваме изненади. Очаква ни ремонт на баните и съблекалните за състезателите, за да ги приведем във вид, какъвто изисква Международната федерация по гребане. Изискването е те да служат на състезателите безконтактно.“ - каза Иван Попов.

Ковид-правилата, но без маски и тестове, ще бъдат спазвани и на това световно първенство. А те са свързани с хигиената в хотелите, автобусите, хангарите и в лодките. На предишното световно през 2021 година, което бе в разгара на пандемията, организаторите не допуснаха нито един случай на зараза сред състезатели, треньори и публика. Организационният комитет има екип от специалисти, който стриктно следи спазването на хигиенните норми в хотелите. Всички менюта за храна, която ще бъде приготвяна за състезателите ни е предоставена от отборите и на практика кухните работят по техни заявки. На гребния канал има медицински екипи, които са готови да реагират от 6,30 до 21 часа на всякакви здравни проблеми при състезателите – при тренировка или по време на състезание. Част от медиците са в лодки и следват всяка гонка, така че ако се появи проблем да бъде оказана веднага лекарска помощ още на вода.

 

= В интерес на Пловдив =

Имаме изследвания, които показват, че на предни състезания от този ранг – световно и европейско - в Пловдив влизат между 5 и 10 млн. евро, каза Георги Титюков – заместник кмет на Пловдив. Той припомни, че от 2010 година насам това е десетото състезание от подобен ранг. И добави, че освен чисто икономическите ползи за града, той става световно разпознаваем, което не може да се измери само с пари. Иначе казано Световното първенство е и реклама за Пловдив, заключи г-н Титюков.

 

=Българското участие =

Българските гребци се готвят усилено за Световното първенство в Пловдив, но окончателният избор на състезателите ще направим към края на месец май, обяви старши треньорът на националният отбор по гребане Румяна Нейкова. Състезанието пред родна публика носи на български гребци особен стимул и особена тръпка, каза г-жа Нейкова. Тя обяви още, че за съжаление в момента България няма добри жени-гребци на възраст до 23 години, така че в Пловдив няма на видим български женски лодки. До момента със сигурност се знае, че ще имаме мъже, които ще се състезават на скиф /лодка с един гребец – б.а./ и двойка без кърмчия. Скфьорът ни е Емил Нейков, а на двойката без кърмчия ще гребат Цветомир Маринов и Иван Янкулов. Досегашното представяне на тези гребци подсказва, че те могат да достигнат до финалите и да завоюват медали.

Main Menu