Динко Хоркаш: Всички в Локомотив искаме място в Европа!

22 Апр 2023 09:45

Стражът на Локомотив (Пловдив) Динко Хоркаш сподели в интервю за Sportal.bg как се е стигнало до негово идване на „Лаута“, както и какви са впечатленията му от футбола в България. Хоркаш се радва на фенската любов сред „черно-белите“ и доказателство за това е, че бе избран сред тримата най-добри футболисти в Локомотив за изминалата година. Динко говори и за приятелството си с националите на Хърватия Доминик Ливакович и Йошко Гвардиол.

„Чувствам се много добре. Загубихме в последния мач, но сега искаме да бием ЦСКА 1948. Най-хубавото във футбола е, че бързо идва следващият мач. Слушам много как хората говорят на български в съблекалнята. Българският не е по-различен от хърватския. Когато пристигнах тук, не разбирах нищо. Сега обаче мога да го говоря.

Разтрогнах договора си с Динамо. Локомотив имаше най-голямо желание да ме привлече. С моя агент си казахме, че тук мога да се представя много добре. Имаше още две-три оферти, но желанието оттук беше много голямо. Треньорът на вратарите Тошко Кючуков звънеше на моя агент и хора от Динамо Загреб. Почувствах, че тук ме искат най-много".

Футболът в Хърватия е малко по-добър, защото има по-малко отбори. Десет отбора участват и разликата между тях не е много голяма. Според мен обаче ЦСКА, Лудогорец, Локомотив могат да играят и всички отбори могат да играят в Хърватия.

Явно имаме много таланти в Хърватия. Откакто аз съм във футбола, винаги имаме много таланти в Хърватия. Всяка година имаме поне трима-четирима футболисти, които могат да играят на топ ниво. Тук не знам какво е положението в академиите, но имаме система на работа в Хърватия и се получават хубави неща. Не е само Динамо Загреб. Тази година юношите на Хайдук Сплит играят полуфинал в Шампионска лига.

Играл съм с Доминик Ливакович поне три години – и двамата вратари. Йошко Гвардиол пък беше капитан на Динамо Загреб, когато играхме в Шампионска лига до 19 години. Той е много хубаво момче и аз винаги съм му казвал, че е един на милион.

Не знам защо не се стигна до мой трансфер във Франция, но това вече е зад мен. Сега съм в Локомотив и главата ми е само в това да постигнем добри резултати.

В Локомотив усетих от първия мач любовта на всички фенове. Те бяха на отсрещната трибуна, която вече не е тук. Всички идват на стадиона много по-рано и са тук, когато излизам да загрявам. Това ми направи впечатление. Когато завършиха Трибуна Бесика, още повече усетих магията на Пловдив. Когато съм на тази врата, не мога да си говоря с моите защитници, които са на 10 метра пред мен. Обичам да играя тук, защото има много хубави фенове.

Не очаквах феновете да ме изберат сред най-добрите трима през сезона, защото бях тук от около четири месеца. Не очаквах. Зарадвах се много и искам да благодаря на всички, които гласуваха за мен. Това говори за теб какъв човек си, а не само футболист.

Винаги може да се представяме по-добре, но през целия сезон сме на трето-четвърто място. Сега паднахме до шестото, но сме на две точки. Искаме да бием във всеки мач. Целта на всички ни в съблекалнята е да се борим за европейските клубни турнири. Искаме да спечелим третото или четвъртото място, което дава право на участие в Европа.

Не знам какво се случи в някои мачове. Ние обаче показахме, че можем да побеждаваме. Когато паднахме от Арда с 0:5, веднага в следващия мач победихме Локомотив (София). Димитър Илиев е капитан и подкрепя всички ни и ние всички сме зад него. Както казваме в Хърватия, той е Шеф. Искам да поздравя всички фенове на Локомотив. Обещавам им, че в следващия мач ще опитаме да победим ЦСКА 1948, както и да победим във всички следващи мачове“.

Main Menu