Ами ако Кръстаич наистина се окаже прав?

Ами ако Кръстаич наистина се окаже прав?

Вчера България бра голям срам при визитата си на Северна Ирландия, загубена с 0:5. Подобен резултат не бе очакван на фона на представянето при Илиан Илиев до момента, но бе достатъчна основа да се критикува националния селекционер при избора му на футболисти. Още преди срещите с островитяните и Люксембург (0:0) групата на Илиев бе сериозно дискутирана, защото съдържаше имена, които са резерви в клубовете си, най-вече футболисти на ЦСКА-София.

В студиото на БНТ за мача в Белфаст Валери Божинов бе лаконичен: „Кажете ми едно нещо, за което мога да се хвана. Няма абсолютно нищо. Това направихме – едно голямо нищо. Трябва да си извадят нужните поуки. Добре да се помисли какви играчи се викат в националния отбор. Защото, доста от тях не играят редовно в клубовете си, не са във форма и не могат да отговорят на агресията на противника. Една смислена атака не успяхме да направим“.

А проблемът с налагането на българските футболисти в родните ни футболни тимове, най-вече водещи такива, го изтъкна и бившият национален селекционер Младен Кръстаич. И по ирония на съдбата това се случи точно на днешната дата преди година – 16 октомври 2023. Тогава преди контролата с Албания (0:2), играна ден по-късно, Кръстаич заяви:

„Тежки моменти съм имал и като играч, и като треньор. Важно е да имаш характер, да се вдигнеш. На Балканите сме хора на крайностите – или вдигаме хората, или ги закопаваме в земята. В отбора има деца, които не играят в клубовете си, но по-добри от тях няма. Ще видите с времето, че ще съм бил прав. Не е моментът да говоря тук за големия проблем в българския футбол, защото ще изглежда като оправдание. Вижте в Сърбия и Хърватия колко чужденци играят и си направете сметката. Ако в българското първенство не играят българи, по-добре да го закрием. Трябва да се грижим за нашите деца. В момента аз се чувствам българин, не би трябвало аз да уреждам паспорти за българските деца. Ако това продължи като тенденция, вас скоро няма да ви има“.

Ами ако Кръстаич наистина се окаже прав и съвсем залезем на футболната карта?

''Тема Спорт''

Image