Баялцалиев: Имаше категорична дузпа за ЦСКА, ето защо

Баялцалиев: Имаше категорична дузпа за ЦСКА, ето защо

Бившият член на Съдийската комисия към БФС Детелин Баялцалиев коментира ексклузивно пред БЛИЦ спорните моменти от срещата между Левски и ЦСКА - София. "Сините" спечелиха с 1:0 вчера след гол на Кристиан Макун в 86-ата минута.

Баялцалиев, който е бивш асистент рефер и дългогодишен инструктор на футболните съдии в България, обясни, че претенциите на ЦСКА - София за дузпа са основателни. Експертът изрази категоричното си мнение, че Драгомир Драганов е трябвало да посочи бялата точка - за нарушение на Матей Маркович срещу Аарон Исека в 44-ата минута.

- Г-н Баялцалиев, как ще коментирате ситуацията в 44-ата минута, когато ЦСКА претендира за дузпа за нарушение на Матей Маркович срещу Аарон Исека?
- Категорично имаше дузпа за ЦСКА. Маркович не играе с топката и поваля Исека. Събаря го, гледах ситуацията няколко пъти. Така му влиза, че няма как Исека да не падне. Ако не беше съборен, нападателят на ЦСКА можеше да достигне до топката преди Цунами, която я изчисти от голлинията.

- Защо Драгомир Драганов не прегледа положението на ВАР монитора?
- Странно е, че ВАР не се намеси. Може би те смятат, че след като е отправен удар към вратата и след това е нарушението, не се отсъжда дузпа. Но Исека, ако не беше съборен от Маркович, можеше да догони топката и да я довкара във вратата на Левски. При такова влизане нападателят може инстиктивно сам да падне, но тук има контакт, вратарят го фаулира. За мен е задължително дузпа. 

С това мълчание обаче никой не може да каже какво са си мислили във ВАР. Те не могат да обяснят друго, освен това, което аз ви казвам в момента. Може би ще кажат, че ударът е вече отправен и след това Маркович поваля Исека. Но топката е копната от играча на ЦСКА, не е удар. Самият факт, че Цунами, който беше изостанал, успя да я достигне и да я изчисти, е достатъчно да се тълкува, че Исека можеше да я догони и довкара, ако не беше свален на земята. 

В 19-ата минута "сините" претендираха за нарушение и картон на Лиъм Купър - за фаул срещу Мустафа Сангаре. Какво е мнението ви за тази ситуация?
- Абсолютно нарушение с жълт картон за Купър. Но за червен не може да става въпрос, тъй като Сангаре не владее топката, той я чуква и тя отива към вратаря. Нарушението на Купър срещу нападателя на Левски е безспорно, не знам защо съдията не го даде. По-късно на Сангаре се показа жълт картон за идентична ситуация край тъчлинията.

- Отчитате ли други грешки на съдията Драгомир Драганов?
- В останалата част от мача съдията беше на много добро ниво. Драганов остави двата отбора да играят, имаше борба. Нямаше много грешки на реферите, но въпросните две ситуации не са изобщо за пренебрегване. Ако ги изключим, съдийството беше на добро ниво. Драгомир Драганов е добър съдия, но откакто стана международен рефер, в някои мачове показва пропуски. 

- Доволен ли сте показаното от двата отбора?
- От доста дербита не е имало толкова много ситуации. Този път имаше повече футбол. Създадоха се положения и пред двете врати, но за съжаление само един гол. Алекс Колев удари греда, Джонатан Линдсет също имаше отличен шанс. Имаше доста положения, получи се добър мач. Напоследък се бях отчаял от мачовете между Левски и ЦСКА, но този път беше интересно. Второто полувреме Левски стоеше по-добре, с повече желание. В мачовете между тези два отбора обаче не можем да говорим за тотално доминиране.

- Ще успее ли Левски този сезон да стигне до така жадуваната шампионска титла?
- Левски ще стане шампион, ако спечели всички мачове до края на първенството.

Image