Георги Глушков: Щастлив съм, че има млади състезатели, които успешно вървят по пътя на големите имена в биатлона

Георги Глушков: Щастлив съм, че има млади състезатели, които успешно вървят по пътя на големите имена в биатлона

Щастлив съм от факта, че има млади състезатели, които успешно вървят по пътя на големите имена в биатлона – Екатерина Дафовска, Павлина Филипова, Ирина Никулчина, и съм сигурен, че с усърдие, много труд и сърце те ще донесат новите успехи на Вашата федерация. Това каза министърът на младежта и спорта Георги Глушков по повод 40-ата годишнина от създаването на Българска федерация по биатлон. 
    „Във Вашата витрина има всякакви медали и отличия, което е атестат, че за 40 години Вие имате значителен принос в развитието на българския спорт. Пожелавам на екипа на федерацията да продължава да работи усърдно и да създава спортисти, които да носят слава на България“, каза още министър Глушков. 
    На събитието, на което официално бе закрит и състезателен сезон 2024, присъстваха олимпийски, световни, европейски шампиони, треньори и деятели. 
    Биатлонът у нас започва да се практикува през 1960 г. като военно-приложен спорт в армията, две години по-късно се провежда първото официално състезание у нас, а през 1984 г. се основава и Българската федерация по биатлон. За четири десетилетия българският биатлон е записан на страниците на международната спортна история със златния олимпийски медал на Екатерина Дафовска от Нагано 1988 г., бронзът на Ирина Никулчина от Солт Лейк Сити 2002 г., както и със сребърните отличия от световни първенства на Цветанка Кръстева от Файстриц през 1989 г. и на Владимир Илиев от Остерзунд през 2019 г. 
    В историята си родните състезатели са донесли още много световни и европейски отличия в различните състезания от Международния съюз по биатлон, а страната ни е била домакин на две Световни купи, две Европейски и едно Световно първенство.

Image