Християна Тодорова и Мария Кънчева оглавиха съдийската и треньорската комисии към БФХГ

Християна Тодорова и Мария Кънчева оглавиха съдийската и треньорската комисии към БФХГ

Християна Тодорова бе избрана за председател на Съдийската комисия към БФХГ. На първото събрание на новоизбраната СК, бе избран новият председател с пълно единодушие. Припомняме, че Християна бе избрана на Общото отчетно-изборно събрание в понеделник за член на комисията, за олимпийския цикъл 2024 - 2028, от спортните клубове, а днес я оглави след гласуване от членовете.

Християна Тодорова е носител на бронзов медал с българския ансамбъл от Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016, абсолютна световна и европейска шампионка отново с ансамбъла.

Понастоящем Християна е генерален секретар и член на Техническия комитет към Европейската гимнастика, международен съдия по художествена гимнастика, втора категория "Бреве". Тодорова вече два олимпийски цикъла е част от Съдийската комисия към централата. "Златното момиче" наследява обичаната и ценена от всички Даниела Велчева.

Мария Кънчева пък бе избрана за председател на Треньорската комисия към БФХГ и за следващия олимпийски цикъл (2024 - 2028). Припомняме, че в понеделник Кънчева бе избрана за член на Треньорската комисия на Общото отчетно-изборно събрание на БФХГ, след гласуване на спортните клубовете по художествена гимнастика в България. На първото събрание на новоизбраната ТК/БФХГ, което се проведе вчера, бе избран и новият председател. За втори път начело на комисия бе избрана представителката на КХГ "Левски-Триадица".

Мария Кънчева започва да се занимава с художествена гимнастика, когато е едва на 3 годинки в клуб "Левски" с личен треньор Валентина Ганева.

Кънчева е многократна шампионка на България - отборно и ансамбъл, носителка на медали от държавни и международни турнири – индивидуално и ансамбъл.

Завършила е НСА „Васил Левски” със специалности „Треньор по художествена гимнастика” и „Спортна психология” - доктор. Квалификация „Редактор в спортен отдел в радио, телевизия и преса".

От януари 2000 г. – е треньор в КХГ “Левски-Триадица”. Занимава се с момичета от всички възрасти, включени в представителните отбори на клуба. Те са носителки на редица медали от държавни първенства и международни турнири. От 2016 г. е старши треньор на НО ансамбъл -девойки. Личен треньор е на олимпийската шампионка Мадлен Радуканова.

Image