Любопитни факти след осмия кръг на Серия ''А''

Любопитни факти след осмия кръг на Серия ''А''

Вчера приключи осмият кръг в италианската Серия ''А'', а днес ще ви представим най-любопитните факти  след него:

Нико Пас е най-младият чуждестранен футболист, който е отбелязал гол за Комо в Серия ''А" (20 години и 41 дни). Аржентинският полузащитник се разписа при равенството на своя тим срещу Парма (1:1). 

Дженоа остава без победа в първите си пет домакински мача в шампионата за трети път в ерата на трите точки за победа (от 1994/95). ''Грифоните'' имат 3 равенства и 2 загуби на ''Луиджи Ферарис'' през тази кампания. Срещата между Дженоа и Болоня завърши при резултат 2:2 в събота.

Болоня записа шест равенства в първите си осем мача в първенството за втори път в историята си. 

Кристиан Пулишич е единственият футболист, който е отбелязал 10+ гола (17) и е направил 10+ асистенции (11) от началото на миналия сезон в Серия ''А''. 

Самуел Чуквуезе, който донесе победата на Милан над Удинезе с минималното 1:0, вкара гол в домакински мач от топ 5 първенствата за първи път от 27 февруари 2023 г., когато се разписа за Виляреал срещу Хетафе.

Ювентус записа своята победа номер 87 срещу Лацио в Серия ''А''. Срещу нито един друг тим ''бианконерите'' не са спечелили повече мачове в първенството. ''Старата госпожа'' надделя с 1:0 при домакинството си на ''бианкочелестите'' в събота. 

Хвича Кварацхелия се разписа за трети път от дузпа в Серия ''А''. Той донесе осигури успеха на Наполи срещу Емполи като гост с 1:0.

Матео Политано изигра своя мач номер 300 в Серия ''А".

Матео Ретеги е вкарал 8 гола през тази кампания до този момент: само един футболист на Аталанта е успявал да отбележи 8 или повече попадения в първите осем мача на ''бергамаските'' в Серия "А'' (Карл Ааге Хансен, 9 гола през 1949/50). Ретеги се разписа при успех на Аталанта над Венеция с 2:0 като гост.

Фиорентина вкара шест гола при гостуване в Серия ''А'' за първи път от 9 октомври 1966 г., когато победи Венеция с 6:2. В неделя ''Ла Виола'' разгроми Лече с 6:0 на ''Виа Дел Маре''.

Торино записа четири поредни мача в първенството с поне два отбелязани гола за първи път от септември-ноември 2022 г. (пет в този случай). 

Лаутаро Мартинес вкара 133 гола за Интер във всички състезания, изравняваки се с Ищван Найерс като най-добър чуждестранен голмайстор в историята на ''нерадзурите''. Футболистите на Симоне Индзаги надделяха над Рома с 1:0 над ''Олимпико'' в неделя.

Интер спечели четири поредни мача срещу Рома под ръководството на един и същ мениджър едва за втори път в историята си: първият случай бе под ръководството на Джовани Трапатони (между 1988 и 1989 г.)

Дани Мота е петият футболист на Монца, който отбелязва два гола в един от мач от Серия ''А''. Неговият отбор спечели с класическото 3:0 гостуването си на Верона.

Image