Любопитни факти след седмия кръг на Серия ''А''

Любопитни факти след седмия кръг на Серия ''А''

Мачовете от седмия кръг на италианската Серия ''А'' приключиха в неделя, а днес ще ви представим най-любопитните факти след него.

Антонио Конте е шестият треньор, спечелил първите си четири домакински мача като наставник на Наполи в Серия ''А''. Предишните петима мениджъри бяха Паоло Йодиче, Луис Винисио, Алберто Бигон, Карло Анчелоти и Лучано Спалети. ''Партенопеите'' успяха да спечелят домакинството си на Комо с 3:1. 

Габриел Стрефеца е първият играч на Комо, който е отбелязал гол в две поредни гостувания в Серия ''А'' в ерата на трите точки за победа. 

Сред отборите, срещу които Верона никога не е губил в първенството, Венеция е този, срещу който ''мастифите'' са се изправяли най-много пъти: седем (6 победи и 1 равенство). ''Скалиджери'' надделяха с 2:1 като домакин над своя съперник в петък.

Благодарение на Даниел Москера и Каспер Тенгстед, това е едва четвъртият път, в който Верона има двама футболисти с поне три отбелязани попадения след първите 7 кръга в Серия ''А''. 

Джордан Земура е първият футболист на Удинезе, който успява да вкара благодарение на пряк свободен удар в Серия ''А'' след Жерар Деулофеу (срещу Аталанта през октомври 2022 г.). Земура се разписа при успеха с 1:0 на своя тим срещу Лече в събота. 

Нито един италиански футболист не е отбелязал повече попадения в първите си седем мача с един клуб в ерата за трите точки за победа (от 1994/95) от Матео Ретеги. Нападателят на Аталанта вкара три гола при победата на бергамаските над Дженоа с 5:1 и вече има седем попадения на сметката си през тази кампания. 

Джан Пиеро Гасперини достигна 900 точки като треньор в италианската Серия ''А''. Така той става четвъртият наставник, който е постигал това в ерата с три точки за победа. Останалите трима са Масимилиано Алегри (1012), Лучано Спалети (996) и Карло Анчелоти (948). 

Маркюс Тюрам е едва вторият футблист на Интер, който вкарва два гола с глава в един и същи мач от Серия ''А'', откакто се събират подробни данни за мачовете (от 2004/05). Мауро Икарди е предишният футболист, който стори това. Аржентинецът вкара два гола с глава срещу Аталанта на 19 ноември 2017 г. Интер надви Торино с 3:2 през уикенда на ''Джузепе Меаца''. 

Душан Влахович отбеляза седмото си попадение срещу Каляри в Серия ''А''. Това се случи при равенството между отборите на Ювентус и Каляри в Торино (1:1). 

Болоня завърши наравно в седем поредни домакински мача в шампионата за първи път в историята си. ''Рособлу'' записаха нулево равенство срещу Парма. 

Парма пък запази суха мрежа в Серия ''А'' за първи път от март 2021 г. 

Лацио е отборът, който е допуснал най-много голове през този сезон в Серия ''А'' през първите 15 минути на мачовете си: пет допуснати попадения в този отрязък от срещите. ''Бианкочелестите'' все пак стигнаха до обрат срещу Емполи (2:1) и записаха втора поредна победа в първенството.

Давид Де Хеа спаси две дузпи при успеха на Фиорентина над Милан с 2:1 на ''Артемио Франки''. Последният вратар, спасил две дузпи в мач от Серия ''А'', беше Федерико Маркети в двубоя между Карпи и Лацио на 8 май 2016 г.

Image