Експериментално лечение не помогнало на Шумахер

26 Мар 2023 13:10

Михаел Шумахер спечели седем световни титли във Формула 1. Той имаше рекорди, надминати само от Люис Хамилтън през последните сезони. Катастрофа, претърпяна през 2013 г., обаче извади едно от най-големите имена в световния автомобилен спорт от активния живот. Оттогава напрежението витае около здравословното състояние на 54-годишния германец, който не се е появявал публично след ски падане при семейна ваканция, няколко животоспасяващи операции и пълна мистерия около семейния живот на германеца.

Периодично приятели на семейството на Шумахер, които живееха със седемкратния шампион в пика на кариерата му във Формула 1, коментират здравословното му състояние, но без да дават подробности, защитавайки интереса на съпругата на пилота Корина Бетш, която предпочита дискретността. Един от малкото, които поддържат връзка с членовете на семейството, е Жан Тод, бивш президент на Международната автомобилна федерация (FIA) и бивш ръководител на Ferrari, екипът, в който Шумахер работи.

На 29 декември 2013 г. Шумахер претърпя инцидент, докато караше ски на станция Мерибел във Френските Алпи. Германецът е бил в необозначен опасен участък между две писти. Той е бил с каска, но удари главата си и получи тежка травма, която го остави в кома месеци наред.
През юни 2014 г. бившият пилот се събуди от кома и беше преместен в друга болница, напускайки Гренобъл в посока Лозана, Швейцария. През септември същата година Шумахер напусна болницата, за да продължи лечението си в дома си на Женевското езеро, Швейцария, където е създадено интензивно отделение.

Без подробности за лекарите, които го лекуват, и членове на семейството, за Шумахер започнаха да се грижат съпругата му и медицински екип. Винаги имаше надежда за възстановяването му. Имаше очаквания семейството на германеца да се премести в Майорка, Испания, но това не се случи.

През 2019 г. Шумахер беше отведен в Париж, френската столица, за експериментално лечение със стволови клетки. Но нямаше информация за положителни резултати. Той е буден, диша без помощта на машини, но не може да общува. Като спортист тялото му беше добре подготвено. Шумахер е млад, той е на 54 години.

Синът на пилота Мик Шумахер, резервен пилот на Мерцедес през настоящия сезон във Формула 1, също не коментира здравословното състояние на баща си. Наскоро Тод заяви, че е гледал някои състезания с Михаел. Тази седмица ирландецът Еди Джордан разкри някои подробности от ежедневието на Корина. Шумахер живее в изкуствена кома от юни 2014 г. Според Джордан, който е близък до съпругата на пилота, тя води живот, подобен на този на „затворник“, като се посвещава изцяло на съпруга си.

„Минаха почти десет години и Корина не може да отиде на парти, да обядва навън. Тя е като затворник, защото всички искат да говорят с нея за Михаел и не е нужно да й се напомня за това всяка минута“, каза бизнесменът, който днес работи като коментатор във Формула 1, в интервю за британския вестник The Sun.

Един от малкото пъти, когато Корина говори пред обществеността, беше в документалния филм на Netflix „Шумахер“, в който тя дава вълнуващо изявление за здравословното състояние на съпруга си. „Михаел липсва на всички, но той е тук. Различен, но той е тук и това ни дава сила според мен.“ В оскъдната информация представители на семейството казаха, че Шумахер бавно се възстановява. Пиетро Ферари, син на собственика на италианския отбор, веднъж каза, че германският пилот не може да общува.

Приятелите, които често посещават къщата или имат някаква информация, предпочитат да уважават молбите на Корина за дискретност. Тя винаги уважава приятелите на съпруга си от F1, като пилоти и шефове на отбори, но никога не е отваряла дома си, за да видят Михаел, пише сайтът estadao.com.br, цитиран от „Труд“.

Main Menu