Разкриха парите, които Антъни Иванов е получил от федерацията

28 Мар 2023 14:51

Президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев хвърли светлина върху договора, който е бил предложен на Антъни Иванов и който той отказа да подпише, както и върху парите, които състезателят е получил като заплата в последния олимпийски цикъл.

Повод за днешната пресконференция стана изявлението на адвоката на плувеца Георги Градев, че условията в предложения на Антъни договор били неприемливи и заплатата му била като на продавач в супермаркет.

"За последните четири години Антъни е получил лични средства под формата на заплата: за 2019-а - 15 000 лева, за 2020-,а - 17 250, за 2021-ва - 18 000 и за 2022 година - 23 400 лева или по 1950 лева на месец. И това са само за лични средства. Когато състезателите са на централизирана подготовка и на лагери всичко се поема от федерацията - храна, хотели, подготовка, възстановяване. Т.е. те половин година са на издръжка на федерация. През този период освен всички тези пари, които са около 74 000 лева, Антъни е получил 30 000 долара стипендия от Българския олимпийски комитет по наше предложение. За подготовка и възстановяване - около 54 000-55 000 лева, за участие в международни състезания самолетните билети са над 100 000.

“За 2023 година определената сума възлизаше на 24 000 лева, т.е. по 2000 на месец. Тези месечни средства се определят на базата на програмата, която подписва федерацията. И от Министерството на младежта и спорта в зависимост от категорията, в която попада даден спортист на база класиранията му от предходната година има таван на възнагражденията. На всички наши състезатели сме се преборили и сме дали тавана по тази програма. За осмото място на щафетата на 4х200 метра на световното през декември в Мелбърн, в която участва и Антъни Иванов, това е таванът. Това е таванът на програмата, няма мърдане. Ако не бяхме осми, заплатата на Антъни щеше да падне на 1000 лева. Постарали сме се всички момчета да получат около тавана, за да бъдат доволни. Ако тези пари са му малко, това са възможностите на нашата държавата. Ние като федерация даваме пари за рекорди и допълнителни награди за добри класирания. Плуването не е комерсиален спорт и нямаме големи спонсори, но доскоро нямахме и тези постижения", заяви Аврамчев.

“Искам да ви уверя, че Българската федерация по плувни спортове не воюва с никого, най-малкото с Антъни Иванов. Последната ми среща с него беше декември месец по време на световния шампионат в Мелбърн. Момчетата бяха много ентусиазирани след щафетата - как ще тренираме, как ще ще се постараем да бъдем още по-добри. Тогава Антъни не е споменавал, че нещо го притеснява и че не е доволен. Изведнъж започнаха да излизат някакви негови постове в социалните мрежи, потърсих го, но не вдигна телефона. Единствената комуникация беше с генералния секретар на федерацията Димитър Бобев, когото той попита дали ще му купим билет за връщане. От този момент повече нямаме контакт с Антъни Иванов. Учудвам се, че ситуацията стигна до там, че федерацията и наш изтъкнат състезател трябва да си говорим чрез медии или някакви адвокати. При нас няма казус, няма скандал. Аз и до ден днешен не знам какви са проблемите на Антъни - от кое не е доволен, какво иска. Единствено чух от г-н Градев, който е негов пълномощник, че сме му предлагали заплата като на продавачка в магазин. Той си позволи да обиди Управителния съвет и лично мен. Да сравнява възнаграждения, без да цитира суми. На Градев явно му липсват първите 7 години. Не го познавам лично", добави Аврамчев.

Президентът на федерацията разкри още за капризи на състезателя, които не съответстват на показаните резултати от него в последните години. "Капризите на Антъни ни идват малко too much (в превод: прекалено). Той иска баща му да му е личен треньор, но баща му няма ценз и няма как да го запишем като негов треньор. Не иска да тренира с националния отбор и когато отборът е на Белмекен, той иска в Сандански, отборът е в Бургас, той иска във Варна. Изпълнихме всичко, само да има мир. Но накрая резултатите не са добри. Затова сега изискваме централизирана подготовка, като по този начин може да се търси отговорност от състезатели и треньори за постигнатите резултати", каза Аврамчев.

"Предложихме договор на Антъни, който от 3-4 години е почти един и същ. Всички останали състезатели и треньори го подписаха. Градев и бащата на Антъни поискаха среща с нас, приехме да се видим, но те не дойдоха. На УС взехме единодушно решение да не променяме договора. Специален договор за Антъни няма да правим. Освен това докато има висящо производство, ние няма да подновим разговорите с него. Защото ако го накажат и има подписан договор, той ще трябва да връща тези средства, които е получил от държавата", каза още Аврамчев.

Както е известно, плувецът е застрашен с лишаване от състезателни права заради три пропуснати извънсъстезателни допинг проверки в рамките на 1 година, за две от които той не е дал обяснение, каквито са правилата на Световната антидопингова агенция (WADA).

"Според нас основният проблем Антъни да не подписва е точно това висящо производство. Защото друго логично обяснение за нас няма. Не сме си говорили, не сме си разменяли любезности, не сме се обиждали - нищо. От медиите научих, че на Антъни не му се плува, че не тренира, но ако започне да тренира ще стане много добър. Ами да тренира, някой да го е спрял? Че държавата, министерството и федерацията не го заслужавали, защото нищо не сме били направили за него. Но според мен за един състезател от този ранг това е недопустимо. Разбирам, че е изнервен, че да ти виси едно 2-годишно наказание не е лесно. Но все си мисля, че това да носиш националната фланелка и да се състезаваш за България е най-великото и най-престижното нещо. И после идват всички материални и нематериални облаги. Така че призоваваме Антъни да се концентрира, да реши какво иска - ако не иска да плува, да каже "Дотук съм", ако иска да плува, защото той е безспорен талант, да си опича акъла. Вратата е отворена. Дано всичко мине добре в обжалването пред Спортния арбитражен съд", добави шефът на родното плуване.

sportal.bg

Main Menu