Печат на тази страница

Българската купа от световния пъстървов шампионат стана повод за срещи в две министерства

26 Май 2023 15:06

Срещи с министъра на спорта Весела Лечева и заместник-министъра на земеделието Георги Събев проведе ръководството на Българската федерация по риболовни спортове, в лицето на председателя си Георги Михайлов и главния секретар Валентин Симов на 25 май.
Повод за визитите в двете министерства бе триумфът на българския национален отбор, който спечели убедителна отборна и индивидуална победа за страната ни на Световното първенство по спортен риболов на пъстърва с изкуствени примамки, проведено в средата на май на р. Въча, под Девин. Припомняме, че в тазгозишното ХХ-то издание на шампионата се включиха отбори от 17 страни, а след оспорвана двудневна надпревара начело на почетната стълбица в отборното класиране застанаха нашите състезатели, следвани от традиционно силните представители на Чехия и Италия. Индивидуалната ранглиста също бе оглавена от две български имена – на шампиона Тодор Костадинов и вицешампиона Люси Дремалов. Тази историческа победа за България в пъстървовия спортен риболов е ясен знак не само за добрите качества на състезателите ни, но и за огромния труд, положен от БФРС за подготовката на отбора ни и в цялостната организация по провеждане на първенството, утвърждаващо имиджа на страната ни като желана дестинация за спортен риболов. Основен партньор и съорганизатор на Федерацията по риболовни спортове в провеждането на международния състезателен форум бе НРЛС – СЛРБ .
На срещите със зам.-министъра на земеделието Георги Събев и спортния министър Весела Лечева председателят на БФРС и член на УС на НЛРС-СЛРБ Георги Михайлов показа заслужено спечелената шампионска купа за България, подчертавайки, че подобно постижение е повод за гордост не само в риболовните среди, но и на национално ниво. Изказа и лични благодарности за традиционно добрия работен диалог на Федерацията по риболовни спортове с работните екипи на земеделското и спортното министерство.
Заместник-министърът на земеделието Георги Събев бе сред официлните гости на шампионата и обобщи впечатленията си от атмосферата там така: „Най-напред поздравления за това, че Федерацията по риболовни спортове за пореден път домакинства това първенство. Това е признание за качество и доказателство, че страната ни има реноме, което вие като организатори защитавате успешно. Пожелавам ви да продължите тези домакинства и през следващи години, независимо че това вероятно коства големи организационни усилия. Успешната реализация на подобни международни формати е от огромна важност както за имиджа на страната ни, така и за местните общности. Вярвам, че гостите на Световното първенство са останали доволни не само от организацията на състезанието, но и от местната кухня, красивата природа и традиционното българско гостоприемство. Поздравления за отличното представяне на българския национален отбор и всички, допринесли за постигнатите резултати! Бих искал да подчертая че вие, риболовците, наред с ловците, сте хората, които осъзнават по-добре от всички важността на природните ресурси и тяхното съхранение. Вие сте тези, които зарибяват, следят за нередности на терен и се стремят да опазват биологичното разнообразие във водите на България. Дори да има хора, които все още не се вписват в това определение, убеден съм, че членовете на БФРС дават добрия пример в развитието на риболовната култура. Отговорна политика по опазване на природата се прави с помощта на отговорни хора и от тази гледна точка вярвам, че общността на спортните риболовци е именно онова междинно звено, което прави връзка между нагласите на обществото и природозащитата и е способно да променя тези нагласи в положителна посока“.
Срещата със зам. министър Събев продължи с обсъждане на различни възможности за колаборация в опазването на рибните ресурси и противодействието на бракониерски прояви между структурите на МЗ и риболовците, членуващи в БФРС и НЛРС-СЛРБ. „Важно е от ИАРА да разберат, че трябва да работят съвместно с нас – подчерта Георги Михайлов, визирайки риболовната общност като цяло. - Ние сме на терен всеки ден. В България има над 240 000 риболовци и мога да гарантирам, че поне 1/3 от тези хора милеят за хобито си до степен, в която ако поискаш помощ от тях, те ще ти я дадат безвъзмездно. В момента обаче от Изпълнителната агенция предпочитат да не търсят нашата помощ, те искат сами да извадят мрежата,сами да заловят бракониера и т.н. В същото време ресурсът им не е достатъчен, за да покрие всички проблемни места. Държавата трябва да се отвори да работи с нас – така, както се случва в целия нормален свят, а не да поставя бариери. Ние можем само да помагаме“.
Бяха коментирани възможностите за развитие на подобно сътрудничество по аналогия със съществуващата колаборация между горските стопанства и ловните дружини. Председателят на БФРС отправи предложение да се издават карти за сътрудничество, които да се предоставят на членове на БФРС, а те, в рамките на определен срок, при ясно проследими и прозрачни условия да имат право официално да сътрудничат на ИАРА в борбата с нарушителите по водоемите.
Обсъдени бяха и възможностите за развитие на риболовния туризъм у нас. По думите на Георги Михайлов именно спортният риболов би могъл да е дейността, която привлича интерес към страната ни като дестинация не само за спортни състезания, но и за риболовен туризъм. Даде пример както с трасето за провеждане на пъстървови състезания по р. Въча, така и с огромния потенциал на Гребния канал в Пловдив и други места в различни точки на страната. Представителите на БФРС получиха съвет от зам. министър Събев да отправят активно предложения за разработване на участъци за спортен и туристически риболов в популярни и туристически привлекателни части от страната ни, които да бъдат целенасочено стопанисвани и развивани именно като такива.
В следобедните часове на 25 май се проведе и среща с министъра на спорта Весела Лечева в кабинета й в Министерство на спорта. Министър Лечева прояви задълбочен интерес към оборудването и подготовката на спортните ни риболовци за постигане на подобен исторически успех и получи подробни разяснения за тренировъчния процес, предшестващ самото състезание. „В процеса на подготовката си състезателите изучават внимателно цялото трасе с неговите особености и характеристики. Те буквално се опитват да проучат и запомнят всеки камък, защото поведението на рибата подлежи на определена логика. По-вероятно е тя да предпочете за укритие определени участъци, пред други. Състезателите трябва да са сигурни, че независимо кой сектор ще им се падне по време на жребия, го познават достатъчно добре. Отделно, необходимо е да развият съобразителност – кога да се придвижат към друга част от сектора, кога да сменят използваната примамка и т.н.. При успешно засичане на риба трябва да бъдат едновременно бързи, но и внимателни с ваденето. Според регламента те нямат право да докосват рибата с ръце. Рибата се загребва с кеп, освобождава се внимателно със специален уред и се връща обратно. Доброто усвояване на всички тези тънкости комбинативното мислене на терен, водят след себе си и успеха.“
Председателят на БФРС обсъди с министър Лечева и дейностите на Федерацията, насочени към деца, под наслов „Детето риболовец може без дрога“. Коментирани бяха възможности част от тези риболовно-образователни дейности за подрастващи да бъдат доразвити чрез кандидатстване по Програмата за превенция на зависимостите, развивана от Министерство на младежта и спорта. Всички присъстващи на срещата се съгласиха, че риболовният спорт е повод както за общуване с природата, така и за натрупване на задълбочени познания за околния свят и за създаване на приятелства и контакти с деца и младежи със сходно мислене. „В този смисъл, риболовният спорт не може да бъде определян като „асоциален“, а точно обратното – подчерта Георги Михайлов, визирайки неуместен коментар на един от спортните министри в предишно служебно правителство.
На работната среща в Министерство на младежта и спорта бяха дискутирани и възможностите за финансиране на домакинства на международни състезания в дисциплини, които не са олимпийски спортове, а също и в какво се състоят пречките за подобно финансиране по отношение на спортния риболов. През следващата 2024 година БФРС ще бъде домакин на цели 3 световни първенства, две тях - Метод фидер и „Мастърс“ (за ветерани), ще се проведат на Гребния канал в Пловдив, а световното първенство по „ареа“ – пъстървов риболов на закрит водоем ще бъде в Къпиново.
От Федерацията по риболовни спортове изказаха специални благодарности за подкрепата на Спортното министерство и конкретно на министър Лечева за работата им по подготовката на Световното първенство по улов на пъстърва с изкуствени примамки в Девин, донесло и шампионска титла за България.

материала подготви Христина Симеонова

Свързани статии (по етикет)

Main Menu