Повдигнаха обвинение на Барселона в даване на подкупи на бивш съдия

28 Сеп 2023 13:51
Повдигнаха обвинение на Барселона в даване на подкупи на бивш съдия Снимка: БГНЕС

На испанския шампион Барселона официално е повдигнато обвинение в даване на подкупи на бивш съдия в продължение на две десетилетия, съобщи El Debate. Според информацията, водещият разследването Хоакин Агире смята, че каталунците са извършили престъпление като са раздавали подкупи, а по делото с повдигнати обвинения са бившите президенти Сандро Росел, Хосе Мария Бартомеу, както и самите Хосе Мария Енрикес Негреира и неговия син. Изданието допълва, че на този етап на разследването не се очакват арести.

Агире каза по-рано през септември, че Барселона може да се е облагодетелствала от „възможна системна корупция“. В изявление през февруари от клуба отрекоха каквото и да е нарушение.

По този повод днес испанската полиция претърси офисите на Съдийската комисия в търсене на доказателства по случая, информира Marca. През месец март прокурорите подадоха жалба за предполагаеми плащания на повече от 7,3 милиона евро за 17 години на фирми, собственост на Хосе Мария Енрикес Негрейра, който е бивш рефер в Ла Лига и впоследствие вицепрезидент на съдийската комисия на футболната федерация на Испания от 1993-а до 2018-а година.

„Престъплението подкуп е извършено тогава, когато парите са преведени, независимо дали става дума за систематична корупция в спорта, а такива плащания е имало и те са били признати“ заяви Агире.

„От Барселона не са използвали традиционни методи за разплащане, а нелегитимни форми на плащания, което представлява доказателство за възможна системна корупция, тъй като Негреира контролира системата за оценка на реферите“ допълни съдията.