Златните момичета в шахмата: Заедно към следващата цел – олимпийските игри

21 Ное 2023 10:55

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева станаха европейски шампиони по шахмат за жени, като спечелиха надпреварата в Будва, Черна гора. Нургюл Салимова пък взе златен медал за номер 1 на втора дъска, като не допусна нито едно поражение през целия турнир. Момичетата вече гледат към следващата голяма цел – олимпийските игри.

"Много съм щастлив и горд с всички състезателки. Те наистина надминаха себе си, играха блестящо. Благодаря на всички. Невероятен триумф - неочакван и сладък. Просто са много силни. Заслугата е по-скоро тяхна, отколкото моя. Не е лесно, но е приятно и както виждате - резултатите са налице.", заяви треньорът Петър Арнаудов пред bTV.

"Изключително развълнувана съм, както и всяко едно от момичетата. Горди сме - лично със себе си и една с друга. Днес за мен беше напрегнат ден, защото тръпнех над всяка партия. Накрая бяхме изключително щастливи, когато Гери спечели. Радвам се за партиите, които успях да изиграя, постигнах добър резултат за мен. Определено е по-трудно, когато гледаш отстрани и нямаш силата да промениш каквото и да е.", коментира Виктория Радева, която пропусна финалния кръг по здравословни причини.

"В нашия спорт мотивацията е движещата сила. Когато постигнеш огромен успех, трудно е човек да не получи лек спад. Беше силно и оспорвано състезание. Безкрайно сме щастливи, че успяхме и гледаме към олимпийските игри.", каза най-опитната в отбора - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова.

"Изключително се радвам и съм горда с това, че успяхме да се преборим. Беше тежко, но показахме, че сме истински отбор. С малко късмет се качихме на първото място. Без цялата подкрепа нямаше това да бъде възможно, така че се радвам, че триумфирахме. Знам, че родителите ми гледат абсолютно всяка една моя партия и съпреживяват дори повече от мен. Затова им се обадих. Те знаеха какъв е резултатът. Надявах се да не са получили инфаркт, както и всеки един, който е гледал. Извинявам се за което! Следващия път ще се постараем да мине по-гладко.", допълни Гергана Пейчева.

"Най-накрая си чух химна, който чаках цяла вечност. Чувствам се щастлива и горда. Много съм доволна от отбора и се радвам, че съм част от този екип.", сподели Белослава Кръстева.

„Отборният медал е с тежест. Радваме се, че с този млад и талантлив отбор, воден от световна шампионка, успяхме. Телефонът ми не е спрял да звъни. Навсякъде сме и мисля, че всички се радват за нас.", заяви Нургюл Салимова. Тя взе златен медал като номер 1 на втора дъска, като не допусна нито една загуба по време на цялото първенство.