Реал развинти Жирона на ''Бернабеу''

10 Фев 2024 21:33

Реал Мадрид победи убедително с 4:0 Жирона в сблъсъка на върха в Ла Лига. Още в 6-ата минута Винисиус Жуниор изведе домакините напред с фантастичен удар извън наказателното поле. Джуд Белингам удвои в 36-ата минута след асистенция на Винисиус. Двамата бяха замесени и при третото попадение в 54-ата минута - удар на на бразилеца бе избит от вратаря Гасанига, но добавката на Белингам означаваше гол №16 за него от началото на сезона. Родриго (61) направи 4:0 след самостоятелен пробив, но асистенцията отново отиде на името на Винисиус, който открадна топката от съперника в средата на терена.

Кралският клуб вече има преднина от пет точки на върха пред днешния си съперник. Жирона допусна едва втора загуба от началото на сезона в Ла Лига, като първата отново бе от Реал.

Жирона опита да стартира смело, а Реал им позволяваше да играят с топката. Отборът на Карло Анчелоти обаче много добре знаеше какво прави и контролираше събитията на терена. Блестящо изпълнение на Винисиус Журиор позволи на домакините да действат още по-спокойно. В шестата минута бразилецът получи топката отляво на наказателното поле, освободи си пространство за удар и с фантастично изпълнения прати кълбото в левия ъгъл на Гасанига.

Каталунците бързо можеха да отговорят. Артем Довбик получи топката в наказателното поле. Той търсеше точния момент за изстрел, но не го намери и ударът му бе блокиран. Това бе една от редките ситуации, когато имаше потенциална заплаха за вратата на Лунин. Въпреки проблемите с контузени футболисти Реал действаше отлично в защита. В същото време атаките на "белите" често носеха опасности.

Домакините имаха отличен шанс да удвоят аванса си, когато бе отсъдено нарушение срещу Камавинга на границата на наказателното поле. Ударът на Валверде обаче отиде в ръцете на вратаря. В няколко други случаи нападенията на Реал не завършиха с удар, но тимът имаше сериозен контрол и доминираше. В 35-ата минута се стигна до второ попадение във вратата на Гасанига. Блестящо подаване на Винисиус изведе Белингам, който заобиколи вратаря и се разписа.

Второто полувреме започна с добра атака на гостите, а прострелното центриране отляво на Мигел Гутиерес бе избито от Лунин. Малко след това подаване на Савио бе избито с глава от Дани Карвахал, който и в този мач играе като централен защитник. В 50-ата минута Белингам за втори път поиска помощ от лекарския щаб, след като обърна левия си глезен в единоборство.

Англичанинът не само се завърна в игра, но и отново се разписа четири минути по-късно. Винисиус "скри топката" на Ян Коуто и Ерик Гарсия отляво в наказателното поле и шутира от малък ъгъл. Ударът му би избит от вратаря, но при добавката Белингам не сгреши - 3:0.

Няколко минути по-късно Карло Анчелоти смени Белингам с цел да го запази за предстоящите мачове, а феновете на "Сантияго Бернабеу" го изпратиха на крака, скандирайки името му.

Доминацията на "лос бланкос" продължи и в 61-ата минута резултатът набъбна на 4:0. Винисиус открадна топката от съперника около централната линия на терена и пусна към Родриго, който пробяга почти 30 метра с топка в крака и сам завърши пробива си с хубав удар.

Публиката за втори път се изправи на крака четвърт час преди края, когато героят Винисиус бе заменен от Арда Гюлер. До края мачът се доиграваше, а Реал пропусна да разгроми гостите след пропуски на резервите Фран Гарсия и Браим Диас. Най-големият обаче бе на Хоселу, който уцели гредата от дузпа в 90-ата минута. 11-метровият наказателен удар бе отсъден за нарушение на Ян Коуто срещу Арда Гюлер.