Леверкузен спечели дубъл в Германия

25 Май 2024 23:45

Байер Леверкузен спечели дубъл в Германия! След като станаха шампиони, ''аспирините'' завоюваха и Купата на Германия. Момчетата на Чаби Алонсо се наложиха с минималното 1:0 на финала срещу Кайзерслаутерн.

Победата за тима на Чаби Алонсо бе още по-ценна с оглед на факта, че "аспирините" играха цяло полувреме с човек по-малко след червен картон за Одилон Косуну в края на първата част. Така Байер (Леверкузен) показа реакция и характер след тежката загуба във финала на Лига Европа с 0:3 от Аталанта и края на серията от 51 поредни мача без загуба. Кайзерслаутерн пък се държа достойно и имаше нелоши ситуации, но класата на новите германски шампиони просто бе по-голяма.

Странно или не, втородивизионният тим започна по-добре мача и имаше първата добра възможност в мача. Още в 5-ата минута Даниел Ханслик напредна и стреля опасно от дистанция, но Лукас Храдецки успя да се намеси и да избие. Шест минути по-късно Джереми Фримпонг в характерния си стил навлезе отдясно, излъга бранител на символичните домакини и стреля, но в ръцете на Юлиан Крал. Постепенно Леверкузен взе инициативата, като можеше да открие няколко минути по-късно след индивидуален пробив на Флориан Виртц, който шутира, но стражът на Кайзерслаутерн изби. Това в крайна сметка се случи в 17-ата минута, когато защитник на "лаутерите" изчисти топката, а тя попадна на левия крак на Гранит Джака, който без да се бави изстреля страхотен шут от дистанция, който не остави никакви шансове на Крал - 0:1 за Байер (Леверкузен).

Доминацията на Леверкузен продължи, като в 26-ата минута се наложи на Борис Томяк да чисти малко пред голлинията след пробив на Виртц. Малко по-късно удар на Йонатан Та бе блокиран, а шут на Алехандро Грималдо не намери очертанията на вратата. И когато изглеждаше, че всичко е под контрола на тима на Чаби Алонсо, в 44-ата минута настъпи ключов момент. Бранителят на "аспирините" Одилон Косуну извърши грубо нарушение срещу Борис Томяк и получи втори жълт и съответно червен картон от главния съдия Бастиан Данкерт. В последните секунди на първото полувреме "лаутерите" бяха много близо до изравняването, но удар на Тобиас Рашъл мина на сантиметри от вратата на Храдецки.

В 56-ата минута Йосип Станишич засече центриране от ъглов удар от около точката на дузпата, но ударът му с глава премина покрай вратата.

В 62-рата минута Рагнар Аче стреля от далечна дистанция към долния десен ъгъл, но Лукаш Храдецки внимаваше и се отчете с добро спасяване.

В последната минута от редовното време Флориан Вирц засече топката във вратарското поле след свободен удар и нанесе шут към левия ъгъл, който бе спасен от Крал. До края на мача голове не паднаха и Леверкузен завоюва трофея.