Мбапе е футболист номер 1 в Европа, Алонсо изпревари Гуардиола и Анчелоти при треньорите

29 Май 2024 07:48
Мбапе е футболист номер 1 в Европа, Алонсо изпревари Гуардиола и Анчелоти при треньорите Снимка: БГНЕС

Вчера бяха връчени традиционните награди “Globe Soccer”. За най-добър футболист в Европа беше избран Килиан Мбапе. Френският национал, който ще смени Пари Сен Жермен с Реал Мадрид, изигра 48 мача във всички турнири, като отбеляза 44 гола и направи 10 асистенции. С ПСЖ той стана шампион в Лига 1 и вдигна Купата на Франция.

Номер 1 при треньорите стана Чаби Алонсо. Под негово ръководство Байер (Леверкузен) направи дубъл в Германия и стигна до финала в Лига Европа. “Аспирините” са първият клуб в историята на Бундеслигата, който не допуска нито една загуба през сезона.

За най-добър отбор беше избран Манчестър Сити. “Гражданите” спечелиха титлата в Премиър лийг за рекорден 4-ти пореден път, а освен това играха на финал в турнира за ФА Къп, но загубиха от Манчестър Юнайтед.

За най-добър млад футболист в Европа беше определен Ламин Ямал от Барселона. По-рано снощи 16-годишното крило на Барселона взе аналогичен приз и на традиционните награди на Ла Лига.

Най-добър отбор при жените е Барселона. Каталунският клуб спечели Шампионската лига, титлата в Испания, както и купата и суперкупата на страната.

Като отбор-откритие на годината беше отличен Аталанта. “Бергамаските, водени от Джан Пиеро Гасперини, триумфираха в Лига Европа след победа с 3:0 над Байер (Леверкузен) във финала. Освен това, Аталанта си осигури участие в Шампионската лига и има шанс да измести Ювентус от третото място в крайното класиране на Серия “А”.