Историческо! Олимпиакос триумфира в Лигата на конференциите

30 Май 2024 00:53

Олимпиакос спечели третото издание на Лигата на конференциите по драматичен начин, след като надви Фиорентина с 1:0 с гол на Аюб Ел Кааби дълбоко във второто продължение на двубоя. По този начин гръцкият тим спечели исторически първи трофей от европейските клубни турнири.

Олимпиакос и Фиорентина завършиха при нулево равенство в редовното време, а попадението на героя за ''червено-белите'' Аюб Ел Кааби в 116-ата минута донесе трофея за пирейци на стадион ''Агия София'' в Атина.

Както се очакваше, Олимпиакос подходи агресивно в началните минути, но Фиорентина умело избягваше пресата на гръцкия тим. Първата голова ситуация създадоха домакините. Даниел Поденсе проби отляво към центъра и отправи коварен удар, но Терачано се разтегна и изби в корнер. "Ла Виола" отговори с опасен пробив на Нико Гонсалес, но Куаме и Белоти не можаха да пратят топката във вратата, пазена от Цолакис.

В 9-ата минута гол на Фиорентина беше отменен заради засада на Миленкович, който знаеше, че е зад защитата на Олимпиакос и не побърза да се радва. "Виолетовите", които днес бяха с изцяло бели екипи, все по-често се задържаха в съперниковата половина. Удар на Куаме рикошира в защитник на Олимпиакос и топката излезе в корнер, но след неговото изпълнение Бираги прехвърли купа от играчи и прати кълбото в аут.

В 21-ата минута защитник на Олимпиакос изчисти топката право на крака на Бонавентура, който от няколко метра направи по-трудното и стреля в Цолакис. Секунди по-късно стражът на "червено-белите" отново беше герой за своите. Бонавентура изскочи очи в очи с него и пробва да го прехвърли, но Цолакис внимаваше и спаси. В средата на първата част се стигна до напрежение и пред вратата на Фиорентина, но Терачано се хвърли и не позволи на футболист от Олимпиакос да го изпревари.

След половин час игра Мандрагора падна театрално в наказателното поле и не успя да заблуди съдията Артур Соареш Диаш. В 32-ата минута Цолакис излезе предвидливо и с глава изби топката в тъч пред спринтиращия Куаме. Не след дълго се стигна до разбъркване в наказателното поле на Олимпиакос, но Гонсалес не уцели добре топката. В 41-ата минута Ел Кааби се сблъска с Терачано, но и двамата не пострадаха сериозно. В оставащото време до почивката действията се водеха в средната зона и никой от отборите не предприе рискове.

В 48-ата минута Белоти и Рецос си удариха главите и трябваше да получат медицинска помощ, но се изправиха на крака и продължиха двубоя. Грешка в защитата на Олимпиакос не беше използвана от Белоти, който отстъпи мястото си на Мбала Нзола в 59-ата минута. Фиорентина имаше превъзходство в притежанието на топката, но без да създава никакви положения пред Цолакис. Домакините се стремяха да атакуват повече отдясно и в 62-ата минута топката стигна до Поденсе, но той се забави с обработването й, което позволи на Додо да изчисти.

В средата на втората част Миленкович се извиси над всички след центриране от корнер, но прати топката встрани от целта. В 69-ата минута пред Куаме се откри "златен" шанс, но той стреля слабо и позволи на Цолакис да избие в корнер. Мендилибар потърси промяна с пускането на Йоветич на мястото на изчерпалия физическите си сили Фортунис. В 80-ата минута Олимпиакос най-после отправи удар. Висенте Ибора засече центриране от статично положение, но топката мина покрай гредата.

Двамата треньори направиха по няколко смени, с които освежиха съставите си, но мачът продължи да се развива позиционно. В 84-ата минута Ел Кааби се размина с топката при поредното центриране на домакините. До края на редовното време не се случи нищо интересно, въпреки че футболистите на Италиано бяха малко по-активни. Те обаче не притиснаха достатъчно гърците, които откровено чакаха продълженията.

Олимпиакос бе по-активният от двата от тима на старта на първото продължение. В 94-ата минута футболистите на гръцкия тим имаха претенции за дузпа след игра с ръка на Мартинес Куарта, но главният орбитър Артур Соареш Диаш не ги уважи.

Стеван Йоветич напредна с топката в краката си и навлезе в наказателното поле, за да отправи опасен удар към долния ляв ъгъл на вратата, но Пиетро Терачано се разтегна и успя да отрази в 96-ата минута.

Фиорентина имаше златна възможност да стигне до важен късен гол в 110-ата минута. Лукас Белтран получи топката по лявото крило и комбинира с Антонин Барак, който пропусна за Жонатан Иконе. Той от своя страна стреля с първото си докосване, но Константинос Цолакис демонстрира страхотен рефлекс и успя да избие.

Олимпиакос нанесе своя решителен удар в 116-ата минута! Сантиаго Хесе получи топката по лявото крило на нападението на "червено-белите", след което си проправи място, за да центрира коварно топката, която тупна точно пред Лука Раниери. Аюб Ел Кааби изпревари бранителя на Фиорентина и плонжира, за да отправи удар с глава, с който изпрати топката в долния десен ъгъл на вратата, не оставяйки никакви шансове на Пиетро Терачано да отрази.