Емил Спасов: Генчев може да е обединителната фигура

07 Юни 2024 09:36

Бившият футболист на Левски Емил Спасов даде интервю пред „Тема Спорт“, в което коментира назначението на Станислав Генчев. Славният нападател на сините сподели вижданията си за селекцията на клуба и дали новият треньор може да бъде човекът, който да свали напрежението между част от феновете и ръководството.

 

Г-н Спасов, какво е мнението ви за назначението на Станислав Генчев?

Положително. Станислав е един от младите и перспективни треньори в България. Вече натрупа и достатъчно опит, след като бе начело на Лудогорец, Локомотив София, Ботев Пловдив и Крумовград. Имаше много положителни отзиви от работата му. Той знае много добре какво означава Левски и се надявам отборът да се представи под негово ръководство по-добре, отколкото бе през последния сезон. Макар че моето мнение за Николай Костов беше положително, но така е в България, треньорският пост е ветровит и след няколко неуспешни мача, независимо как играе тимът ти, си отиваш. Не се изпълни целта с класиране за евротурнирите и нормално да се търси промяна. Дано Станислав е светлият лъч. В щаба му са и хора като Живко Миланов и Дарко Тасевски. Нормално е в Левски да се завърнат и да работят бивши играчи, които знаят какво означава този клуб. Това, което става е много хубаво.

 

Станислав Генчев посочи като своя мечта и цел шампионската титла. Може ли това да се случи още през следващия сезон?

С оглед на средствата и отбора, с които в момента разполагат на „Герена“, ще бъде много трудно и не вярвам това да се случи. Виждате, че и засега няма яснота кои играчи ще бъдат привлечени, а в същото време си тръгват основни такива като Хосе Кордоба. Всички желаем титлата да се завърне на стадион „Георги Аспарухов“, но нека да гледаме и реално на нещата. Тези футболисти, които ще бъдат привлечени, знаем, че няма да се плащат трансферни суми за тях и тепърва ще трябва да свикват, да се аклиматизират към футбола и т.н. Изисква се време, а в Левски никой не те чака. Почти всяка година се сменяват по 5-6-има футболисти, взимат се нови, а първенството си върви. Всичко зависи от селекцията и кой от привлечените ще пасне. Видяхте как Велтон още от първия момент феновете го харесаха и до последно беше един от най-добрите. Хосе Кордоба също, Ноа Сонко Сундберг, да не ги изброявам. Сега Краси Петров бе в Бразилия и дано да е набелязал играчи, а той го умее, които също така да свършат работа.

 

Усилено се говори, а и от клуба признаха за преговори с Алекс Колев. Може ли нападателят да помогне на Левски?

Надявам се да дойде в Левски. Отборът има нужда от такъв тип нападател. Той е юноша на сините и знае какво означава този клуб. Вече натрупа достатъчно опит и мисля, че може да даде много на сините и с головете си да допринесе за подобряване качеството на играта в нападение.

 

Също така бе анонсирано и привличането на опитен чужденец на вратарския пост. Не трябваше ли да продължи да се залага на талантите от школата?

Левски имаше опитния вратар (б.а. Николай Михайлов), но не го използваха. Очевадно е, че трябва да се вземе такъв страж. Това беше една от ахилесовите пети на отбора. Много грешки се допуснаха. Вярно, плод на младостта, но едно време и Боби Михайлов влезе в първия тим на такава възраст и повече не излезе. Пламен Андреев е близо 3 години в мъжкия състав и вече трябва да има израстване, за да пази в него. Не виждам такова, може и някой друг да има вина. Очаквах повече, но през последната година не ми харесва. Няма развитие при Пламен. Това е моето мнение и трябва

да се казва истината на тези момчета, защото в Левски са необходими много старание, качества и работа.

 

Знаем, че Левски винаги се цели в титлите и участие в евротурнирите, но няма ли да е по-добре неучастието в континенталните надпревари за повече работа на новия треньор?

С този отбор и Левски да участваше в евротурнирите, трудно щеше да се представи на ниво. Най-много да се прескочи първият кръг. Все пак щяха да са приходи, защото публиката щеше да напълни стадиона, но сините нямаха и късмет за достигането на квотите. Сега Генчев има време за работа, да усъвършенства отбора и да се направи добра подготовка за новия сезон.

 

Може ли Станислав Генчев да потуши напрежението между част от феновете и ръководството?

Дано се превърне в обединителна фигура. Все пак виждате положителните оценки за него от феновете. Млад, възпитан и амбициозен треньор. Искрено се надявам междуособиците да престанат и всички да се обединят, както бе преди две години, защото Левски има нужда от това.