Франция се наложи трудно над Австрия, разбиха носа на Мбапе

18 Юни 2024 00:06

Франция започна с победа участието си на Европейското първенство в Германия. „Петлите“ се наложиха с 1:0 над Австрия в Гелзенкирхен, като голът падна в 38-ата минута, когато след центриране на Килиан Мбапе, Максимилиан Вьобер си вкара нелеп автогол с глава.

В хода на срещата две от френските звезди – Килиан Мбапе и Антоан Гризман бяха разкървавени, като нападателят на Реал Мадрид е със съмнения за счупен нос.

С победата Франция изравни Нидерландия по точки (3) в Група „Е“ на Евро 2024. Австрия и Полша са без точки след първия кръг.

В първите десетина минути от срещата играта бе доста накъсана, като футболистите на Франция не успяха да наложат желания натиск. От своя страна австрийците действаха на ръба на позволеното и не оставяха свободни пространства на своя противник.

Първата добра възможност за гол дойде в осмата минута, когато след авантаж в центъра на терена, Килиан Мбапе бе изведен отляво. Новата перла на Реал Мадрид се понесе по крилото и навлезе мощно в наказателното поле, а след това стреля по диагонала. Стражът на Австрия не срещна особени трудности и изби в ъглов удар.

Постепенно Австрия натрупа самочувствие и започна да гледа доста по-сериозно към вратата на Майк Менян. Първо Конрад Лайнер пробва рефлексите на френския страж от малък ъгъл, но не сполучи. В 35-ата минута футболистите на Ралф Рангник пропуснаха „златен” шанс да поведат в резултата.

След много добра атака на австрийците, Марсел Забицер успя да изведе с едно докосване Кристоф Баумгартнер зад отбраната на „петлите”, но полузащитникът не успя да преодолее Менян, стреляйки в крака му.

Още в ответната атака французите успяха да накажат своя противник след блестяща проява на Килиан Мбапе. Нападателят получи в наказателното поле отдясно, премина с лекота покрай двама бранители на Австрия и от самата аутлиния успя да центрира. В опита си да изчисти с глава, Максимилиан Вьобер насочи топката неспасяемо в долния десен ъгъл на собствената си врата.

Втората част започна с инцидент, при който Гризман беше изблъскан от Вьобер и си удари главата в едно от странични пана, в резултат на което получи кръвотечение.

Футболистите в червени екипи се опитваха да натискат и в 55-ата позволиха на Мбапе отново да се възползва от пространствата в защита. Този път капитанът на французите излезе очи в очи с вратаря, но стреля в аут.

Момчетата на Дешан рязко вдигнаха темпото след час игра и в рамките на няколко минути стигнаха до три положения чрез Гризман, Кунде и Тюрам.

Австрийците все пак стигнаха до нов сериозен шанс за гол - в 78-ата, когато Баумгартнер отново беше изпуснат, но и този път Менян не му позволи да реализира. В случая стражът на Милан се хвърли опасно в крака на съперника и отнесе сериозен удар.

Малко преди края Мбапе се оказа с разбит нос, след като се удари в рамото на Кевин Дансо при борба за висока топка. Той дори беше заменен за финалните минути.