Антъни Иванов: Искам да дам по-добра кариера на следващото поколение

29 Сеп 2024 13:26

Плувецът Антъни Иванов се надява да осигури по-добри условия за развитие на бъдещите български плувци.

Многократният медалист гостува в рубриката на Стефан Попов - Чефо "1 на 1" по БНТ.

"Липсата на спонсори, бази, план за действие и конкуренция пречат за развитието на спортисти в България. Единственият хубав басейн в България е в Бургас. Басейните Спартак и Дианабад в София са под всякаква критика. Сградата на басейна в САЩ, където тренирам, е три пъти по-голяма от Дианабад", заяви той.

Роденият във Велико Търново състезател смята, че други български спортисти споделят мнението му, но се страхуват да го подкрепят.

"Подкрепата за мен от другите плувци не е пред камера. Другите момчета ми казват, че съм прав. Страх ги е да ме подкрепят, защото знаят, че те ще са следващите. Страх ги е да не се върна. Единствено аз успях да се внедря в отбор в САЩ. За да има промяна, някой трябва да говори. Ако всички мълчим, колелото се върти и нищо няма да се промени. Искам да дам по-добра кариера на следващото поколение. Не ме е страх да се върна да се състезавам, защото имам достатъчно мотивация", допълни 25-годишният състезател.

Иванов не смята, че плуването е сред най-атрактивните спортове.

"Исках да стана футболист. Започнах на 9 г. да тренирам паралелно и плуване. Плуването е много скучен спорт. Не го харесвам като спорт. Тренировъчният процес е тягостен. Състезателният процес е супер готин", добави спортистът.

Според него българите предпочитат да се фокусират върху неуспехите на спортистите, вместо да отличават постиженията им.

"Нямам право да тренирам с картотекирани състезатели в един басейн. Продължават с безсмислените наказания. Всеки знае, че пуша марихуана, но никой не знае, че съм бил 6-и в света. Григор Димитров, Новак Джокович и Александър Везенков също ги плуят. В момента, в който един спортист направи грешна стъпка, го изяждат", смята Иванов.