Печат на тази страница

Турция привика посланици на девет западни държави

03 Фев 2023 08:12

Турция привика посланици на девет западни държави, включително Съединените щати и Швеция, в четвъртък, за да критикува решенията им за временно затваряне на дипломатически мисии и издаване на сигнали за сигурност след инциденти с изгаряне на Корана в Европа, пише "Ройтерс".

Привикани са и пратениците на Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария и Великобритания, според източници от външното министерство в Анкара.

През последните две седмици крайнодесни активисти изгориха копия на свещената книга на мюсюлманите, Коранът, в Швеция, Дания и Холандия, действия, които накараха Турция да спре преговорите, имащи за цел да оттегли възраженията си срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

Европейските страни осъдиха инцидентите, но някои казват, че не могат да ги предотвратят поради правилата за свобода на словото.

През последната седмица Франция, Германия, Италия и Съединените щати бяха сред онези, които издадоха предупреждения към своите граждани за повишен риск от атаки в Турция, особено срещу дипломатически мисии и немюсюлмански места за поклонение.

Германия, Франция и Холандия бяха сред страните, които временно затвориха дипломатически мисии в Турция от съображения за сигурност тази седмица. Някои цитираха централните райони на Истанбул, които будят голямо безпокойство, но не предоставиха източника на информацията.

 

"Такива едновременни дейности не представляват пропорционален и разумен подход и... служат само на тайния дневен ред на терористичните организации", каза източник от външното министерство, пожелал анонимност.

Източникът добави, че сигурността на всички дипломатически мисии е гарантирана в съответствие с международните конвенции и "съюзниците трябва да си сътрудничат с" турските власти.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви в Туитър, че посолствата водят "нова психологическа война" срещу Турция.

Всички 30 членки на НАТО трябва да одобрят новодошлите. Швеция и Финландия кандидатстваха за членство миналата година пред лицето на руската инвазия в Украйна, но срещнаха изненадваща съпротива от Турция.

Оттогава те се стремят да спечелят нейната подкрепа, включително се съгласиха да заемат по-твърда вътрешна позиция срещу тези, които Турция твърди, че са членове на Кюрдската работническа партия, ПКК, определена за терористична група от Анкара и Европейския съюз.

В четвъртък полицията в Норвегия, членка на НАТО, забрани планиран антиислямски протест, включително изгарянето на Корана, от съображения за сигурност, часове след като турското външно министерство привика посланика на Осло, за да се оплаче.

Дипломатическото напрежение нарасна миналия уикенд, когато Турция отговори на първоначалния сигнал за сигурност на САЩ, като предупреди своите граждани срещу "възможни ислямофобски, ксенофобски и расистки атаки" в Съединените щати и Европа.

Посолството на САЩ потвърди, че неговият посланик Джефри Флейк е присъствал на среща в турското външно министерство в четвъртък.

Два европейски дипломатически източника казаха, че са били призовани и пратеници от Германия, Франция и Холандия.

Турция привика норвежкия посланик заради планиран протест

 

Свързани статии (по етикет)

Main Menu