Влакове и метро спират днес, стачка в Гърция заради зверската катастрофа

02 Мар 2023 10:19
Влакове и метро спират днес, стачка в Гърция заради зверската катастрофа Снимка: БГНЕС

Всички влакове по маршрутите на основната гръцка железопътна компания „Хеленик трейн“ (Hellenic Train) няма да се движат днес. Гръцката федерация на железопътните служители обяви 24-часова стачка. Късно през нощта стана ясно, че към нея се присъединяват и служителите по линии 2 и 3 на атинското метро, които също няма да работят, съобщи БТА.

Повод за стачката е катастрофата между два влака във вторник късно вечерта в Централна Гърция, при която по последни данни на противопожарните служби са загинали 42 души, голяма част от които са младежи на възраст 20-30 години. Броят на жертвите може и да се увеличи, защото по данни на противопожарните служби не е известна съдбата на 19 души. Към общата покруса се добавя и обстоятелството, че част от жертвите трябва да бъдат идентифицирани чрез сравняване с ДНК материал, предоставен от техни близки. „Прото тема“ съобщава, че до момента генетичен материал са дали 53 души.

Според гръцките железничари в основата на трагедията стои лошото състояние на железопътната инфраструктура в страната.

„Пренебрежението, което трайно демонстрираха правителствата към гръцките железници, доведе до трагедията в Темпе. За съжаление непрекъснатите ни искания за назначаване на постоянен персонал, по-добро обучение, но преди всичко за въвеждането на съвременни технологии за безопасност, постоянно бяха хвърляни в кошчето за боклук“, се казва в позицията на синдиката, цитирана от АНА-МПА.

В момента наказателно преследване е започнало срещу началника на гарата в град Лариса, който е признал, че той е допуснал фаталната грешка, която е поставила насрещно движещи се пътнически и товарен влак на една и съща линия.

Трагична човешка грешка посочи като основна причина за катастрофата и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който обаче обеща да бъде създадена независима и надпартийна комисия, която да разследва както причините за трагедията, така и дългогодишното забавяне на железопътни проекти.

Косвена връзка между катастрофата и състоянието на гръцките железници направи и министърът на транспорта Костас Караманлис, който подаде оставка.

Main Menu