Навършват се 20 години от убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич (ВИДЕО)

12 Мар 2023 12:44

Сърбия днес отбелязва 20-ата годишнина от убийството на Зоран Джинджич, първия демократично избран премиер на страната и лидер на Демократическата партия, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

Сръбският премиер Ана Бърнабич и членове на правителството ще положат венци в двора на правителството, на мястото, където бе убит Джинджич.

Представители на Демократическата партия (ДС) ще се съберат и ще се отправят към Новото гробище, където ще положат венци на гроба на Джинджич в Алеята на почетните граждани.

Венци ще положат и вдовицата на убития премиер Ружица Джинджич, както и възпитаници на фондация "Д-р Зоран Джинджич".

Зоран Джинджич беше застрелян от снайперист на 12 март 2003 г. пред сградата на правителството, две години след като бе избран за премиер.

Няколко часа след убийството правителството обяви извънредно положение в Сърбия, а членове на престъпния Земунски клан и част от Отдела за специални операции (JSO) на сръбското министерство на вътрешните работи бяха заподозрени като извършители, припомня белградската агенция Бета.

По време на извънредното положение, продължило до 22 април 2003 г., полицията арестува над 11 000 души в операция "Сабя", включително политици, високопоставени военни и представители на правосъдието.

За убийството на Джинджич на по 40 години затвор бяха осъдени бившият командир на „Червените барети“ Милорад Улемек Легия и Звездан Йованович, както и няколко съучастници. Лидерите на Земунския клан Душан Спасоевич и Миле Лукич бяха убити в полицейска акция при залавянето им, припомня Танюг.

Зоран Джинджич е роден през 1952 г. в Босански Шамац и завършва Философския факултет в Белград през 1974 г. През 1979 получава докторска степен в университета в Констанц, Германия, където е асистент. До 1990 година работи в университета и института по социални науки в Бон и Франкфурт, припомня Танюг.

Връща се в Сърбия през 1990 г. и заедно с други сръбски интелектуалци, дисиденти и демократични активисти основава Демократическата партия, чийто председател става през 1994 година. Бил е депутат в сръбския парламент, а от февруари до септември 1997 г. Джинджич е бил кмет на Белград.

След победата на Демократичната опозиция на Сърбия (ДОС), коалиция от 18 партии, на парламентарните избори през декември 2000 г., Джинджич е избран за министър-председател през януари 2001 г.

Зоран Джинджич влиза в историята като първия демократично избран министър-председател на Сърбия след падането на режима на някогашния президент на Сърбия и СРЮгославия Слободан Милошевич.

 

Правителството на Джинджич започна сътрудничество с трибунала в Хага и по време на мандата му са арестувани няколко обвинени от Международния трибунал, сред които и Слободан Милошевич.

Много анализатори и политици определят убийството на Джинджич като опит да се спре процесът на демократизация и модернизация на обществото, както и радикалните икономически и социални реформи.

Джинджич бе погребан в Новото гробище на Белград на алеята на почетните граждани в присъствието на над 70 чуждестранни делегации, а в погребалното шествие се включиха над сто хиляди души.

Main Menu