Печат на тази страница

РСМ променя Конституцията си, съобщи Жозеп Борел

17 Мар 2023 15:17

Северна Македония пое ангажимент да промени Конституцията си, в която да включи гражданите, живеещи в границите на страната и са част от други националности - като българите. Това заяви върховният представител за външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС Жозеп Борел в Скопие на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширяването Оливер Вархеи, цитиран от БНТ.

В Скопие се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз-РСМ.

"Вашата държава вече дава отличен пример за мултиетническо общество. Промяната в Конституцията ви само ще подсили основните права на гражданите. Не се съмнявам, че с това ще се утвърди македонската идентичност. В същото време, ще напредне и процесът към ЕС", коментира Борел.

Вие не застрашавате своята идентичност, тя ще бъде напълно запазена по пътя към ЕС. Пътят към ЕС продължава през изпълнение на ангажиментите, които Северна Македония вече пое, заключи той.

Припомняме, че от два дни тече напрежение между РСМ и българската страна заради отхвърляне на страната на две български сдружения.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu