Печат на тази страница

Прокюрдските партии обявиха: Ние подкрепяме Кълъчдароглу на втория тур

25 Май 2023 19:26

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и Зелената лява партия, които са в състава на един алианс, обявиха днес, че ще подкрепят кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу на втория тур на президентските избори в Турция на 28 май, предадоха турските медии, информира БТА.

Лидерите на двете партиите направиха изявление на пресконференция. Съпредседателката на ДПН Первин Булдан посочи, че действащият президент Реджеп Тайип Ердоган "не е опция" за нейната партия и "28 май ще бъде денят на референдума". Тя призова всеки избирател да дойде до избирателните секции и да смени режима, при който управлява един човек.

Булдан отбеляза също, че "кюрдският въпрос в Турция трябва да бъде окончателно разрешен", в противен случай в страната никога няма да има демокрация.

ДПН се обедини със Зелената лява партия, за да може да участва в парламентарните избори на 14 май. Срещу ДПН се води дело с искане за закриване на формацията.

Алиансът на тези партии - Съюзът на труда и свободата, спечели 61 депутатски места. Също така гражданите в източните и югоизточните окръзи на Турция, където голяма част от населението е кюрдско, гласуваха за Кълъчдароглу на първия тур на президентските избори на 14 май. В някои окръзи подкрепата за него надхвърли 75 процента.

Действащият турски президент Ердоган получи 49,24 процента от гласовете на първия тур на изборите, а Кемал Кълъчдароглу - 45,07 процента. Третият кандидат за президент Синан Оган, който отпадна от надпреварата, бе получил подкрепата от 5,17 процента от гражданите. Тази седмица той призова своите поддръжници да подкрепят действащия президент на втория тур. Кандидатът се нуждае от обикновено мнозинство, за да спечели на 28 май.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu