Турската лира се срина след победата на Ердоган

29 Май 2023 14:16

Турската лира отбеляза днес рекорден спад спрямо долара, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган си осигури победа във втория кръг на президентските избори в неделя, встъпвайки в трето десетилетие на все по-авторитарното си управление, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Лирата отслабна до 20,065 за долар в ранната европейска търговия, счупвайки предишния рекорд от петък. От началото на годината турската национална валута се срина с около 7 процента и загуби повече от 90 процента от стойността си през последното десетилетие, докато икономиката е в хватката на цикли на нарастване и спад и необуздани пристъпи на инфлация.

След валутна криза от 2021 г. турските власти предприеха все по-практическо поведение на валутните пазари, а валутните и златните резерви намаляха.

 

"Победата на Ердоган доведе до допълнителен натиск върху турската лира“, коментира Бенджамин Пиктън, старши макростратег в Rabobank. Ердоган надделя въпреки годините на икономически сътресения, за които критиците обвиняват необщоприетите му икономически политики, които опозицията обеща да отмени.

Същевременно акциите отбелязаха ръст като индексът BIST-100 се повиши с 3,5 процента, а банковият индекс се повиши повече от 1 процент. Делът на чуждестранните мениджъри на активи, притежаващи турски акции, е намалял през последните години и пазарът е воден главно от местни инвеститори.

"Победата на Ердоган не предлага успокоение за нито един чуждестранен инвеститор“, заяви Хаснаин Малик, ръководител на проучване на капитала в Tellimer. "Само най-оптимистично настроените биха се надявали, че Ердоган сега се чувства достатъчно сигурен политически, за да се върне към ортодоксалната икономическа политика", каза той.

Main Menu