25 военни от НАТО са ранени при сблъсъци в Косово

30 Май 2023 09:44

Двадесет и пет военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор са ранени при сблъсъци в северната част на страната, предадоха световните агенции.

Там сръбски протестиращи настояват за изтеглянето на албански кметове. Новината за ранените военни съобщи Кейфор в изявление тази вечер.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били мишена на непровокирани атаки и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства, се пояснява в изявлението. Атаките бяха определени от НАТО като неприемливи.

А по повод новината, че сред ранените има и италиански военни, италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че осъжда възможно най-твърдо случилото се и нарече атаката срещу военните на НАТО абсолютно неприемлива и безотговорна.

"Няма да толерираме нови атаки срещу Кейфор. От фундаментално значение е да се избегнат нови едностранни действия от страна на косовските власти и всички страни незабавно да направят стъпка назад, за да се намалят напреженията", заяви Мелони.

Същевременно италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че сред ранените 25 военни от Кейфор 11 са италианци, от които трима са в сериозно състояние.

Междувременно тази вечер в обръщение към нацията сръбският президент Александър Вучич обвини премиера на Косово Албин Курти, че умишлено е организирал сблъсъци в северната част на провинцията, за да създаде конфликт между Сърбия и НАТО.

Всичко това беше организирано от Курти - от голямото му желание за конфликт между сърбите и НАТО. Той е единственият отговорен за случващото се, но си измива ръцете като Пилат Понтийски и казва, че това няма нищо общо с него", каза Вучич.

Сръбският президент каза още ,че през последните три дни "дори политически неграмотните можеха да разберат какво ни се готви".

Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби, подчерта президентът.

Вучич призова косовските сърби да протестират срещу ситуацията в провинцията, но "да го направят мирно, както направиха днес. Защото тогава никой не може да ги победи. Ще направим всичко възможно да запазим мира".

 

Main Menu