Коронясват крал Чарлз Трети с тридневни тържества, светлинно шоу и концерт

22 Ян 2023 18:30

Коронацията на крал Чарлз Трети ще бъде отбелязана с тридневни тържества и светлинно шоу. Предвиден е и концерт в замъка Уиндзор.

Церемонията ще се състои на 6 май. По случай събитието британците ще получат допълнителен почивен ден - 8 май.

"Техни Величества кралят и кралицата консорт се надяват уикендът на коронацията да стане повод за всички да прекарат времето си със семействата и приятелите и да празнуват", се казва в съобщението на двореца, предава БТА.

Официалната церемония по коронацията ще се проведе в Уестминстърското абатство. След процесията кралят и кралицата консорт ще се появят на балкона в Бъкингамския дворец, придружени от членове на кралското семейство.

В неделя, освен предвидения концерт на съвременни изпълнители в Уиндзор, ще има и множество тържества по улиците и парковете.

Освен на Великобритания, Чарлз е крал на 14 държави, сред които Австралия, Канада, Ямайка, Нова Зеландия.

Засега не се уточнява дали принц Хари и съпругата му Меган ще присъстват. Дворецът все още не е реагирал официално и на книгата на принца - автобиографията "Резервен", в която по-малкият син на краля отправя обвинения към кралското семейство, включително към престолонаследника Уилям и кралицата консорт Камила.

74-годишният крал Чарлз автоматично стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора.

Main Menu