"Вагнер" освежава редиците си с 30 000 нови бойци до май

18 Мар 2023 18:24
"Вагнер" освежава редиците си с 30 000 нови бойци до май БГНЕС

Руската частна военна компания "Вагнер" планира да наеме близо 30 000 нови бойци до средата на май. Това събщи нейният основател Евгений Пригожин, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи в аудиосъобщение в "Телеграм", че центровете за набиране на персонал на "Вагнер", които по негови думи са били открити миналата седмица в 42 руски града, наемат средно по 500-800 души на ден.

Бойците на Пригожин претърпяха тежки загуби по време на усилията на Москва за превземане на украинския град Бахмут, който се удържа от миналото лято в най-дългата и най-кръвопролитната битка във войната.

 

През януари Съединените щати изчислиха, че "Вагнер" има около 50 000 бойци в Украйна, от които 40 000 затворници, вербувани от Пригожин от руски затвори с обещание за безплатно помилване, ако оцелеят шест месеца.

Украински официални лица твърдят, че около 30 000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени в сраженията.

Пригожин твърди, че кампанията по набиране върви по-добре, отколкото е очаквал, и доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците, които той е приемал преди.

 

"До средата на май планираме да увеличим броя на бойците в нашите части с около 30 000", посочи той.

Пригожин води активна пиар кампания в продължение на месеци в опит да разгласи ролята на "Вагнер" в руската офанзива, като често негодуваше, че военното ръководство не гласува достатъчно доверие на групата му и дори се оплака, че тя е била лишена от боеприпаси - твърдение, което бе отречено от Министерството на отбраната.

Main Menu