Седмицата започва с критичен вот за Макрон

20 Мар 2023 09:37
Седмицата започва с критичен вот за Макрон БГНЕС

Френският президент Емануел Макрон е изправен пред критично изпитание в понеделник, когато Националното събрание трябва да разгледа исканията за вот на недоверие, внесени след като в четвъртък правителството му заобиколи парламента, за да прокара крайно непопулярна пенсионна реформа, която предизвика дни на размирици, коментира АФП., предаде news.bg. 

Този ход, който последва седмици на протести срещу реформата на пенсионната система, предизвика три нощи на безредици и демонстрации в Париж и в цялата страна, напомнящи на протестите на "жълтите жилетки", които избухнаха в края на 2018 г. заради високите цени на горивата.

 

В изявление, разпространено в неделя от кабинета му до АФП, френският президент Емануел Макрон изрази надежда, че "текстът за пенсиите може да стигне до края на демократичния си път". Това по всяка вероятност ще се случи, тъй като гласуванията в понеделник може да изкарат на показ гнева срещу правителството на Макрон, но е малко вероятно да го свалят.

В петък опозиционните депутати внесоха в парламента две предложения за вот на недоверие.

Елизабет Борн заложи на конституционната възможност на член 49, алинея 3 в четвъртък, за да се приеме реформата без гласуване в парламента.

Депутатите от групата "Свободи, независими, отвъдморски територии" (Liot) обявиха в Националното събрание внасянето на "междупартиен" вот на недоверие на правителството, подписан от депутати на коалицията на радикална левица - Нов екологичен и социален народен съюз (Nupes).

Крайнодясната партия "Национален сбор" също внесе днес вот на недоверие, критикувайки "несправедлива и ненужна реформа".

Летвата на абсолютното мнозинство за сваляне на правителството изглежда трудно достижима.

 

Но въпреки че партията на Макрон загуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента на изборите миналата година, имаше малък шанс многопартийното предложение да бъде прието - освен ако не се сформира изненадващ съюз от депутати от всички страни - от крайнолеви до крайнодесни.

С реформата на Макрон минималната възраст за пенсиониране се увеличава с две години до 64 години, което според правителството е от съществено значение, за да се гарантира, че системата няма да фалира.

"Мисля, че няма да има мнозинство, което да свали правителството. Но това ще бъде моментът на истината", заяви министърът на финансите Бруно льо Мер пред вестник "Паризиен", коментирайки перспективите за гласуванията в понеделник.

"Струва ли си пенсионната реформа да доведе до падане на правителството и политически безредици? Отговорът е категорично "не". Всеки трябва да поеме своите отговорности", добави той.

Миналата година Макрон постави пенсионната реформа в центъра на успешната си кампания за преизбиране, но в последвалите избори загуби парламентарното си мнозинство - отчасти заради противопоставянето на пенсионните му планове.

Критиците твърдят, че планираните промени са несправедливи за хората, които започват работа в млада възраст на физически трудни работни места, и за жените, които прекъсват кариерата си, за да отглеждат деца.

 

Проучванията на общественото мнение сочат, че повече от две трети от французите са против реформата, а популярността на Макрон е спаднала до едва 28%, според проучване, публикувано в неделя от Journal du Dimanche.

В събота полицията забрани провеждането на събрания на ключов парижки площад срещу парламента след две вечери на безредици на това място.

Въпреки това хиляди протестиращи се събраха в друга част на столицата, като някои от тях издигнаха барикади на улицата, запалиха кофи за боклук и разбиха рекламни табла.

Силите за сигурност атакуваха демонстрантите и използваха сълзотворен газ и водно оръдие на площад "Италия". Източник от полицията съобщи, че служителите са арестували 81 души на това място или в близост до него.

Протести имаше и в други градове, след като регионалните профсъюзи призоваха за демонстрации през уикенда.

36-годишната Ариана Лаже беше сред около 200 души, които демонстрираха в малкия южен град Лодев.

"Омръзна ни", каза тя. "Чувстваме се така, сякаш ни тъпчат и никой не ни слуша".

Хиляди излязоха по улиците на западния град Нант, където на един от плакатите пишеше: "Смърт на краля", очевидно по отношение на президента.

Някои от протестиращите са хвърляли бутилки по служителите на силите за сигурност, които са отвърнали със сълзотворен газ, съобщи фотограф на АФП.

Профсъюзите призоваха за нов ден на стачки и митинги в цялата страна в четвъртък.

Междувременно сметосъбирачите в Париж продължиха стачката си, в резултат на което по улиците залежават около 10 000 тона боклук.

 

Представител на профсъюза заяви в събота, че стачкуващите в три завода за изгаряне на отпадъци край Париж ще пропуснат някои камиони за боклук, "за да ограничат риска от епидемия".

Main Menu