Акциите и облигациите на банки се сринаха в Европа

20 Мар 2023 15:36

Спасяването на Credit Suisse не успя да разсее надвисналите над банките облаци на съмнението за разпространение на кризата. В понеделник сутринта акциите и облигациите на банките поевтиняха сериозно. Поглъщането на 167-годишната швейцарска банка от UBS Group с подкрепата на държавата срещу 3 милиарда швейцарски франка (3,23 млрд. долара) и поемане на загубите ѝ (още $5,4 млрд.) увеличи опасенията за състоянието на световния банков сектор, пише Ройтерс.

Към 8:15 часа по Гринуич (10:15 часа българско време) в понеделник индексът на европейския банков сектор (Stoxx Europe 600/банки) се понижи с 5,92%. В Париж акциите на BNP Paribas поевтиняха с над 8%, а на Societe Generalе - с над 7%. Във Франкфурт Deutsche Bank губи над 6%, а Commerzbank - близо 5%. В Лондон акциите на Standard Chartered се понижиха с над 6%, на "НатУест" - с над 4%, а на HSBC - с 3%.

Акциите на UBS Group AG поевтиняха със 7% на фона на опасенията на инвеститорите относно дългосрочните ползи от сделката и перспективите пред банките в Швейцария - страна, която някога се смяташе за образец на стабилно банкиране.

Послание, целящо успокоение, дойде от Европейската централна банка.

"Банковата система на еврозоната е устойчива благодарение на солидната финансова основа - увери ЕЦБ след новината за поглъщането на швейцарската банка и скептицизма на пазарите към новината. - Европейският банков сектор е устойчив, със солидни равнища на капиталите и на ликвидностите."

Междувременно една от най-старите инвестиционни банки в света - Goldman Sachs, понижи в понеделник прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2023 г., като се позова на продължаващото напрежение в световната банкова система и на увеличаването на икономическата несигурност.

Инвестиционната банка заяви, че вижда удар от 0,3% върху реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, като намали прогнозата за растежа до 0,7% за 2023 г.

Тя добави, че не вижда икономически растеж в Обединеното кралство през тази година и вече не очаква Английската централна банка (АЦБ) да повиши основния си лихвен процент през май, като остави прогнозата си за крайния лихвен процент на АЦБ на 4,25%.

Преструктурирането на Credit Suisse и вливането ѝ в най-големия ѝ конкурент UBS е довело до загуби в размер на около 1 милиард долара за най-крупния ѝ акционер - най-голямата частна банка в Саудитска Арабия Saudi National Bank, съобщават CNBC и БТА.

Придобиването означава, че саудитската банка губи 80% от инвестицията си.

Базираната в Рияд банка притежава приблизително 10% дял в "Креди сюис". Инвестирала е 1,4 млрд. швейцарски франка (1,5 милиарда долара) в швейцарския кредитор по данни към ноември 2022 г. при 3,82 швейцарски франка/ акция. Съгласно условията на спасителната сделка UBS плаща по 0,76 франка на акция.

Main Menu