Боклуци, плъхове и мръсотия в Париж заради продължаващите стачки

21 Мар 2023 13:27

Купища боклуци, мръсотия и плъхове по улиците. Едва ли някой би си представил, че точно така ще изглежда един от градовете, приемани някога за символ на романтика и любов - Париж. За съжаление обаче такъв е обликът на френската столица на фона на продължаващите вече месеци наред стачки заради пенсионната реформа, която бе прокарана от кабинета на Еманюел Макрон преди няколко дни и то без да бъде гласувана в парламента.

Снимките в социалните мрежи са навсякъде, а новините за плъхове по парижките улици вече обиколиха интернет. Част от стачкуващите срещу пенсионната реформа, която предвижда вдигане на възрастовия праг за пенсиониране с две години, са именно в сектора на сметоизвозването. Тонове боклуци вече се търкалят по парижките улиците. Според съобщения във френски медии става дума за над 7 тона отпадъци.

 

Големият проблем на живеещите във френската столица обаче не са неизвозените боклуци и зловонният аромат, който вероятно се носи от тях. Париж, като повечето големи градове, има друг проблем - плъховете. На всеки човек, живеещ в Париж, се падат около плъх и половина според статистиката, което го прави един от градовете с най-голяма популация на плъхове. Това накара Френската национална академия по медицина да издаде предупреждение миналия юли относно "заплахата за човешкото здраве”, породена от плъховете и болестите, които те могат да предадат на хората.

 

С камиони за боклук, блокирани в депата и най-малко три инсинератора за отпадъци в района на Париж, националното правителство и управляваното от социалистите кметство на френската столица са в ожесточен конфликт заради гниещите по улиците отпадъци.

Main Menu